Kezdőlap / Társadalom / Házasság / A bizalom fokozatai

A bizalom fokozatai

A féltékenység szöges ellentéte a bizalomnak. Aki féltékeny, az teljesen bizalmatlan és gyanakvó, mindenben csalást, árulást, fenyegető veszélyeket szimatol. Ha egy férj vagy feleség kijelenti a házastársáról, hogy csak addig bízik benne, amíg a szeme előtt van, ez gyakorlatilag „nulla fokú” bizalmat jelent. Sajnos, a házasságok elég jelentős hányada áll a bizalomnak ezen a szintjén, még sok évi együttélés után is.
Az érthető, hogy egy idegenben, akit alig ismerünk, eleinte nem bízunk meg teljesen. Néha fájdalmas tapasztalatok árán kell megtanulnunk, hogy nem bízhatunk válogatás nélkül mindenkiben. A túlzottan bizalmatlan emberek gyakran azért válnak ilyenné, mert eredetileg túlzottan hiszékenyek voltak, túl hamar fogadtak bizalmukba valakit, aki aztán visszaélt ezzel. De az egyik túlzásból átesni a másikba nem jelent jó megoldást.
A bizalom első lépcsője, amikor bizonyos feltételekkel és meghatározott szempontból, tehát korlátozottan bízunk valakiben. Az egyik megkérdezett házaspár esetében a férfi így nyilatkozott: „Mi kölcsönösen megbízunk egymásban. Miért lennék féltékeny azokra a férfiakra, akikkel a feleségem dolgozik? Tudom, hogy csak munkával kapcsolatos ügyekről és egyéb, nem személyes dolgokról beszélgetnek. Egyik sem tetszhet neki igazán, hiszen mi szeretjük egymást, és jól megvagyunk. ..” Arra a kérdésre, hogy ugyanígy bízna-e feleségében akkor is, ha tudná, hogy valamelyik férfikollégája tetszik neki, mint férfi, sőt alkalmilag esetleg csókolózna is vele, ugyanez a férj így válaszolt: „Erről szó sem lehet! Ha ilyesmit megtudnék róla, egyszer s mindenkorra eljátszaná a bizalmamat! Vagy legalábbis igen nehezen tudnék megbocsátani neki. Ha pedig le is feküdne valakivel, úgy ez a házasságunk végét jelentené.”
Ez a bizalom tehát határozott feltételekhez van kötve, éspedig a hagyományos szerepelőírások teljesítéséhez. Csak az a bökkenő, hogy ezek a szerepelőírások nem a mi korunkra szabottak, túlhaladottak, irreálisak, amit legjobban a házasságon kívüli kapcsolatok mai elterjedtsége bizonyít.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Legyünk nyitottak gyermekeink felnőtté válására

A legtöbb szülő sajnos értetlenül szemléli gyermekei gondjait. Főleg a bizalmas, bensőséges kapcsolat hiánya miatt, …

Hozzászólás