Kezdőlap / Állatok / Macska / A cári macska az orosz kék

A cári macska az orosz kék

A kék orosz eredetét eredetét homály fedi. Egy monda szerint Arkhangelszk nevű területéről származik. 1860-as években tengerészek vittek pár példányt Észak-Európába, és a brit szigetvilágba. Az orosz cárok királyi macskája néven emlegették, mivel előszeretettel tartották őket az uralkodók.
Régen sok néven ismerték, mint például a máltai-,és arkangyal, spanyol kék, külföldi kék és az orosz kék macska. A különösen szép bundája miatt vadászták is. Mrs. C. Carew Cox szállította Angliába az első példányokat. Mivel ez az orosz forradalom idején volt nem lehetett orosznak elnevezni a fajtát. Így a külföldi macska nevet kapta, és csak 1939-ben nevezték át orosz kékké.
A II. világháborúban a tenyészállomány nagy része elpusztult, illetve kereszteződött más fajtákkal. Nagyon kevés fajta tiszta állat maradt fent.
Jellemzői:
Az orosz kék közepes méretű, karcsú testű macska. A feje hosszú, kicsit lapított. A koponyája lapos, közepesen hosszú. az orra egyenes, színe kékesszürke. A fajtára jellemző a kiemelkedő bajusztő és erős áll. A fülei nagyok , egymástól távol állóak, hegyesek. kevés szőrrel fedettek, végük enyhén előre dől. Az egymástól egészen távol elhelyezkedő szemei mandulavágásúak, színe élénk zöld. A nyaka hosszú és karcsú. A szőrzet: rövid, puha és selymes, az aljszőrzet azonos hosszúságú a bunda szőrzetével, ezért dúsnak tűnik. A színe tiszta kék, határozott ezüst ragyogással A hosszú lábai elegáns külsőt kölcsönöznek az orosz kéknek. A mancsai oválisak, keskenyek, a talppárna levendula rózsaszín.
Természete
Az orosz kék, csendes, nyugodt, de félénk cica. A gazdájához ragaszkodik, szívesen játszik. Lakásban tartásra kiváló. Egyedül hagyható, de gyermek mellé is ajánlott. A bundáját elég néha átfésülni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Macskasétáltatás

Manapság egyre több cicust látunk sétálni az utcán, de ezek nem kóborolnak, hanem a póráz …

Hozzászólás