Kezdőlap / Cukorbetegség / A cukorbetegség diéta

A cukorbetegség diéta

A cukorbetegségben szenvedők feltétlenül vegyék fel a kapcsolatot dietetikussal, aki a cukorbetegség típusához és a testsúlyhoz állítja össze a kívánt étrendet. Legfőbb cél a változatos és tápanyagokban gazdag étrend kialakítása. Ajánlott a napi 5-6 alkalommal történő étkezés, amivel elkerülhető a nagy vércukorszint ingadozás a nap folyamán. Reggel kevesebb szénhidrátot kell bevinni a szervezetbe, mint a későbbi étkezések során. A többszöri étkezés azért fontos, mert így elkerülhető a testsúlygyarapodás, ami nagyban hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához. Az emberek nagy része általában háromszor étkezik naponta, így az étkezések között eltelt hosszú idő alatt a szervezet tartalékot képez „raktároz”, mivel nem tudja azt, hogy a következő táplálékbevitel mikor fog megtörténni. Ennek következménye a testen kialakuló, úgynevezett „úszógumi”, illetve az elhízás egyéb tünetei. A többszöri étkezés alkalmával az agy „megszokja” azt, hogy mindig ugyanabban az időszakban és ugyanannyi idő elteltével jut táplálékhoz, ami által feleslegessé válik a raktározás. A szervezet ilyenkor az éppen bevitt kalóriamennyiséget égeti el és használja fel.

A cukorbetegek diétájának összetevőit a következők alkothatják:

Szénhidrát
A vércukorszint nagyban függ attól, hogy a táplálékkal mennyi szénhidrát került be a szervezetbe, továbbá attól is, hogy az milyen gyorsan szívódik fel. A legnagyobb és leggyorsabb vércukorszint emelkedést a szőlőcukor váltja ki. A bevinni kívánt szénhidrátmennyiség a cukorbetegség típusától függően változhat. Ebben befolyásoló tényező még a testsúly, az életkor, és a fizikai aktivitás. Az 1- es típusú cukorbetegségnél ajánlott a szénhidrát bevitelével egyidejűleg nagy mennyiségű rostban gazdag élelem bevitele is.

Fehérje
Amennyiben a vese működésének zavara is társul a cukorbetegséghez, úgy korlátozni kell a fehérjebevitelt. Fehérjéből nagyon fontos, hogy zsírban szegény legyen, valamint egyenlő mennyiségben legyen jelen állati-, és növényi eredetű fehérje egyaránt.

Zsír
Kutatók és orvosok egyaránt bebizonyították, hogy a cukorbetegek hajlamosak az érelmeszesedésre, amelyhez nagyban hozzájárulhat a bevitt zsír mennyisége. A cukorbetegeknek éppen ezért rendkívül fontos, hogy amennyiben lehetséges iktassák ki étrendjükből a zsírban gazdag ételeket. Ajánlott a többszöri halfogyasztás, valamint a sovány szárnyashúsok fogyasztása. Előnyben kell részesíteni a növényi olajjal történő ételkészítést.

Rost

A rostokban gazdag élelmiszerek bevitele lassítja a szénhidrátok felszívódását a szervezetben, valamint az 1-es típusú cukorbetegségre rendkívül jó hatással van. Ilyen ételek például a friss zöldségek, gyümölcsök, továbbá a hántolatlan gabonából készült pékáruk.

Alkohol

A kutatók bizonyították, hogy napi 1-2 deciliter vörösbor elfogyasztása jó hatással van a cukorbetegek érelmeszesedésének megelőzésében. Nagy mennyiségben azonban nem ajánlott fogyasztása.
A diéta fontos hogy kombinálva legyen a mozgással, mivel ha valaki aktívan mozog, a tápanyagok is gyorsabban szívódnak fel a szervezetében.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A cukorbetegség megelőzése, gyógyítása

Napjainkban egyre többen válnak a cukorbetegség valamely változatának áldozatává. Ehhez nagymértékben hozzájárul az egészségtelen táplálkozás, a stressz, a mai mozgásszegény életvitel. Napjainkban a gyerekek mozgás helyett előszeretettel töltik idejük nagy részét számítógép, vagy tévé előtt ülve, amiben persze rengeteg szülő is hibás. Rohanó világunkban a változatos étrend fogyasztása helyett számtalan embertársunk gyorséttermi ételeket fogyaszt, mit [...]

Hozzászólás