Kezdőlap / Cukorbetegség / A cukorbetegség típusai

A cukorbetegség típusai

Három fő típusa van a cukorbetegségeknek, amelyek a következők:

1. típusú cukorbetegség
Az 1. típusú cukorbetegség egy autóimmun betegség, ahol a szervezet immunrendszere maga ellen fordul és elpusztítja az inzulint termelő béta sejteket a hasnyálmirigyben. Ez a fajta cukorbetegség, vagy más néven fiatalkori kezdődő cukorbetegség, a betegek 10-15%-át érinti. Szinte bármely életkorban előfordulhat, de jellemzően 40 éves kor alatt jelenik meg. Általában a környezeti tényezők, mint például a vírusok, az étrend vagy vegyi anyagok, esetleg genetikailag hajlam válthatja ki, a megjelenését az embereknél. Az 1 típusú diabéteszesek naponta többször adnak be maguknak inzulint, és szigorú diétát követnek, valamint rendszeresen kell mozogniuk, hogy megfelelő életet tudjanak élni.

2. típusú cukorbetegség
A 2. típusú cukorbetegség a leggyakoribb formája a cukorbetegségnek, ami a cukorbetegek 85-90%-át jelenti. Ez a fajta cukorbetegség, vagy más néven késői cukorbetegség, jellemzője az inzulin rezisztencia és relatív inzulinhiány. A betegség erősen genetikai eredetű, de életmódbeli tényezők, mint a túlsúly, a mozgás szegény életmód, a magas vérnyomás és a szegényes étrend fő kockázati tényezői lehetnek. A tünetek nem azonnal jelennek meg, akár több évig is lappanghatnak, de amikor megjelennek, jelentős problémákat okoznak. Az emberek a 2-es típusú cukorbetegségben kétszer akkora valószínűséggel szenvedhetnek, mint szív-és érrendszeri betegségekben. A 2. típusú cukorbetegség kezelhető étrendi változtatásokkal, testmozgással vagy gyógyszerrel. Ebben a 2. típusban az inzulin injekciókra, csak később lesz szüksége a betegnek.

Terhességi cukorbetegség
Ezt a szénhidrát intoleranciát többnyire terheseknél diagnosztizálták. A terhes nők 5,5-8,8%-nál általában kialakul ez a fajta cukorbetegség Kockázati tényezők közé tartozik a kialakulásnál, ha a családban előfordult már cukorbetegség, az anyának magas az életkora vagy elhízásban szenved. Míg a szénhidrát intolerancia általában elmúlik a szülés után, az anyára nézve jelentős a kockázatot jelenthet a terhesség alatt. A cukorbetegségben szenvedő anyák gyermekeinél nagyobb valószínűséggel jön létre az elhízás, csökkenhet a glükóz-tolerancia, illetve cukorbetegség alakulhat ki az életük későbbi szakaszában. A vércukorszint figyelés és az étrendi változtatások fontos részei terhességi cukorbetegség kezelésének.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A cukorbetegség megelőzése, gyógyítása

Napjainkban egyre többen válnak a cukorbetegség valamely változatának áldozatává. Ehhez nagymértékben hozzájárul az egészségtelen táplálkozás, a stressz, a mai mozgásszegény életvitel. Napjainkban a gyerekek mozgás helyett előszeretettel töltik idejük nagy részét számítógép, vagy tévé előtt ülve, amiben persze rengeteg szülő is hibás. Rohanó világunkban a változatos étrend fogyasztása helyett számtalan embertársunk gyorséttermi ételeket fogyaszt, mit [...]

Hozzászólás