Kezdőlap / Cukorbetegség / Rejtett (látens) cukorbetegség

Rejtett (látens) cukorbetegség

A rejtett cukorbetegség az 1-es típusú cukorbetegség egyik formája, amely nem a betegségnél megszokott fiatal, hanem épp ellenkezőleg az idősebb korosztálynál alakul ki, ezért gyakran összekeverik a 2-es típusú cukorbetegséggel.

A rejtett cukorbetegség egyik formája, az autóimmun 1. típusú cukorbetegségnek, amelyet az idősebb korosztálynál diagnosztizálnak (azaz több mint 30 éves a beteg a diagnózis idején). Alternatív kifejezésként késői autóimmun cukorbetegségnek is lehet nevezni, mivel nagyon lassan alakul ki az 1. típusú cukorbetegség, ami azt jelenti, hogy mire a tünetek megjelennek, már több mint 30 éves a beteg.

Gyakran előfordul, hogy a rejtett cukorbetegségben szenvedő betegek, tévesen azt gondolják, hogy a 2. típusú cukorbetegségben szenvednek, amelyet a diagnózis idején lévő életkorból következtetnek ki. Az ilyen téves diagnózis könnyen felállítható, főleg ha a személy idősebb, és kezdetben jól reagál is a kezelésekre, ezért a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek kb. 20% valójában rejtett diabéteszes is lehet.

A rejtett cukorbetegségben szenvedő betegeknél nincs inzulin rezisztencia, akárcsak a 2-es típusú cukorbetegségnél. Egy pozitív antitest teszt segíthet a diagnózis felállításában a rejtett cukorbetegségnél, hogy megállapítsuk, az 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségről van-e szó.

Néhány orvos, ha rejtett cukorbetegséget diagnosztizál, fontosnak tartja, hogy azonnal elindítsa a beteg inzulinkezelését (nem pedig szulfonilureákkal vagy egyéb cukorbetegségre alkalmazott tablettákkal kezelje), és sajnos ma még nem tudjuk, hogy a korai inzulinkezelés előnyös-e a maradék béta sejteknek.

A rejtett cukorbetegség jellemzői

  • Felnőtt kor (általában több mint 25-30 éves a beteg) a diagnózis idején
  • Kezdetben jól kontrollálható étrendváltoztatással, diétával vagy gyógyszerekkel
  • Az inzulinfüggőség fokozatosan történik, gyakran hónapok alatt
  • Pozitív antitestek
  • Alacsony C-peptid szint
  • Nem valószínű a rejtett cukorbetegség kialakulása, ha a családban volt már 2-es típusú cukorbetegség.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A cukorbetegség megelőzése, gyógyítása

Napjainkban egyre többen válnak a cukorbetegség valamely változatának áldozatává. Ehhez nagymértékben hozzájárul az egészségtelen táplálkozás, a stressz, a mai mozgásszegény életvitel. Napjainkban a gyerekek mozgás helyett előszeretettel töltik idejük nagy részét számítógép, vagy tévé előtt ülve, amiben persze rengeteg szülő is hibás. Rohanó világunkban a változatos étrend fogyasztása helyett számtalan embertársunk gyorséttermi ételeket fogyaszt, mit [...]

Hozzászólás