Kezdőlap / Cukorbetegség / A cukorbetegség tünetei

A cukorbetegség tünetei

Hazánkban a cukorbetegség is szinte már népbetegségnek számít. A cukorbetegség az ember teljes élete végéig tart, jelen tudományok alapján gyógyíthatatlan betegség. A betegség oka, hogy a szervezet a táplálékból kinyert glükózt felhasználható energiává felhasználni, alakítani. A hasnyálmirigyben termelődő inzulinhormon szabályozza a glükóz mennyiségét. A tünetek annál gyorsabb lefolyásúak, minnél fiatalabb szervezetről van szó. Az ember felnőtté válásakor a tünetek kialakulása akár hónapokba is beletelhet.
Első tünetei lehetnek
Feltűnően sok vizelet ürítése, hirtelen nagyobb súlyvesztés, valamint a szokottnál eltérően megemelkedő folyadékfogyasztás.

Az 1-es típusú cukorbetegségnél a tünetek hirtelen, akár napok, vagy hetek alatt bekövetkezhetnek.
Ezek lehetnek: – erős éhségérzet, a szokásosnál nagyobb mennyiségű táplálék bevitele a szervezetbe,
– a szokásosnál nagyobb mennyiségű vizelet ürítése,
– hirtelen bekövetkező testsúlycsökkenés,
– igen erős levertség, fáradság.

A 2-es típusú cukorbetegségnél a tünetek akár évek, évtizedek alatt, az egyén tudta nélkül következnek be. Sok ember napjainkban nem is tudja, hogy cukorbeteg, így ez a legveszélyesebb típus.
Tünetei lehetnek: – igen erős késztetés folyadékbevitelre,
– erős késztetés még több táplálék bevitelére a szervezetbe,
– a szokásosnál sűrűbb, nagyobb mennyiségű vizeletürítés,
– egyes esetekben látáscsökkenés,
– az egyén ingerültebb viselkedése,
– sérülés esetén a sebek, gyulladt területek lassú gyógyulása,
– bizonyos testrészek, így a hónalj, nemi szervek gombásodása, ezáltal erős viszketés alakul ki,
– esetenként szexuális problémák kialakulása.

Hosszú távú tünetei a cukorbetegségnek az érelmeszesedés által bekövetkező tünetek. Általában ez vezethet a szívinfarktushoz, de akár a vese és a látás romlását is okozhatja az érelmeszesedés. Súlyosabb esetben akár vakság is kialakulhat.

Az alsó végtagok ereinek elmeszesedése a vér ellátásának zavarát, idővel pedig a végtagok elhalását okozhatja. A szövetek elhalása általában a lábujjakban kezdődik, majd halad felfelé, amennyiben a beteg nem kap időben szükséges kezeléseket, a végtagok elvesztéséhez, amputálásához vezet.

Dialízisre akkor kerül sor, amikor a veseműködés romlása a végső stádiumba jut el, ekkor már krónikus veseelégtelenség alakul ki.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A cukorbetegség megelőzése, gyógyítása

Napjainkban egyre többen válnak a cukorbetegség valamely változatának áldozatává. Ehhez nagymértékben hozzájárul az egészségtelen táplálkozás, a stressz, a mai mozgásszegény életvitel. Napjainkban a gyerekek mozgás helyett előszeretettel töltik idejük nagy részét számítógép, vagy tévé előtt ülve, amiben persze rengeteg szülő is hibás. Rohanó világunkban a változatos étrend fogyasztása helyett számtalan embertársunk gyorséttermi ételeket fogyaszt, mit [...]

Leave a Reply