Kezdőlap / Étel és ital / Kávé / A kávé termesztése

A kávé termesztése

Bizonyára kevesen gondolnák, de a kávé művelése mindössze 500 éves múltra tekint vissza. De ennek ellenére a megjelenése után gyorsan nagy népszerűségre tett szert, és ennek köszönhetően villámgyorsan elterjedt. És mivel nem voltak hagyományai a termesztésének, minden nemzet, minden kultúra maga találta ki a kávéművelés mikéntjét.
Ez a franciáknak (Elzász területén) a mérsékelt éghajlati övben nem sikerült, hiszen ez megköveteli a trópusi időjárást, de a hollandok már sikeresen próbálkoztak. Először az arabica növényt sikerült termeszteniük, majd a robuszta fajt is. Manapság a kereskedelmi forgalomban kapható kávék 75 %-át az arabica kávék adják. Dél-Amerika (Brazíliában a legnagyobb ültetvényekkel), Afrika, Közép-Amerika, Ázsia és Óceánia a legnagyobb kávétermelő térségek.
Szüretelését a szőlőéhez hasonlóan kézzel végzik, a piros magvak számítanak érettnek, ugyanis a magok kezdetben zöldek, a babszemeket hús veszi körül. Szárítva vagy nedves eljárással is végzik a feldolgozást (az időjárási körülményektől függően), a szemekről gép segítségével leválasztják a húst, majd következik a többszöri tisztítási fázis, ezután a pörkölés. Majd a babszemeket alaposan meg kell darálni, hogy fogyasztható formában álljon elő eme élvezeti cikk. Ma már többnyire őrölt formában kerül a boltok polcaira, míg régebben ezt a fogyasztók maguk végezték. Bár napjainkban az egyre modernebb kávéfőzök piacra kerülésével visszatér a divatba az otthoni őrlésű kávé. A csomagolásnál is különleges eljárást igényel, hiszen rendkívül érzékeny a páratartalomra, nedvességre, így vákuumot alkalmaznak, hogy megőrizzék a kávé fenséges aromáját, és akár otthonunkban, akár kávéházba fogyasztjuk elégedettek lehessünk.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vajon tényleg ártalmas a kávé az egészségre?

Mostanában elég sok ember fogyaszt kávét. Vannak, akik el se tudják képzelni a napjukat kávé …

Hozzászólás