Kezdőlap / Migrén / A migrén lehetséges okai

A migrén lehetséges okai

Sokan szenvednek napi szinten a migrén okozta elviselhetetlen fájdalomtól, ez pedig az életminőségre igencsak káros hatást gyakorol. A fejfájástól szenvedőket általában szorongással tölti el a tudat, hogy a migrén bármely pillanatban rájuk törhet, tönkretéve akár egész napjukat. Érthető tehát, hogy sokan kíváncsiak arra, hogy vajon milyen kiváltó okok húzódhatnak meg a migrénes fejfájás kialakulásának hátterében.

Korábban elterjedt volt az a nézet, mely szerint a migrént rendellenes agyi véredények okozzák. Ma már bizonyos kutatók a trigeminus-elméletet javasolják, mely szerint a migrén okozója egy központi idegrendszert érintő rendellenesség. Az orvostudomány tehát eddig nem foglalt egyértelműen állást a migrén kiváltó okaival kapcsolatban.

Létezik azonban néhány tényező, amely a tapasztalat szerint gyakran idéz elő migrénes rohamokat. Ilyen a stressz, a hirtelen időjárás-változás, a napi szintű gyógyszerszedés (ez akár fogamzásgátló vagy fájdalomcsillapító használatát is jelentheti), az alváshiány, a rendszertelen étkezés, a túlzásba vitt testmozgás, az alkoholfogyasztás, a nátrium-glutamát tartalmú ételek fogyasztása, a női hormonok, vakító fény érzékelése, illetve a menstruáció.

A migrén megelőzésének kulcsa az életmód megváltoztatásában rejlik. Az elegendő mennyiségű alvás és a rendszeres táplálkozás kulcsfontosságú lehet a tünetek enyhítésében, de javasolt bizonyos ételek és italok teljes mellőzése is: ilyen a csokoládé, az összes koffeintartalmú ital, valamint a nátrium-glutamátot tartalmazó élelmiszerek. Bár a migrénre nem ismerünk tökéletes gyógymódot, a rohamok megelőzésében a kiegyensúlyozott és egészséges életmód fontos szerepet játszik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan lehet a migrénes fejfájást kezelni?

Lehetőség van gyógyszer nélküli terápiákra is. Illetve a jól ismert gyógyszeres kezelésekre. A gyógyszer mentes …

Hozzászólás