Kezdőlap / Szabadidő és sport / A mozgás jótékony hatásai

A mozgás jótékony hatásai

Mindenki tudja, hogy a mozgás jót tesz a testnek, kevésbé ismert dolog, hogy a léleknek és az elmének is jót tesz. A mozgás kitűnő stresszoldó. A mozgás termeli az endorfint, ami a jókedvért felelős. Ezt sokszor a futással kapcsolják össze (mivel azzal lehet leghamarabb ezt elérni) de bármilyen kitartó mozgásformával elérhető, például aerobikkal.
Már 1 óra mozgás elég ahhoz, hogy elfelejtsük a napi bosszúságokat és gondokat. Ha rutinná válik a testedzés, akkor tökéletesen tudni fogjuk, hogy mikor van az a szint, hogy most mozogni kell és minden rendben lesz. A mozgás hatására sokkal pozitívabbak leszünk, nyugodtabbak, optimistábbak.
A rendszeres mozgás csökkenti a depressziót, önbizalmat ad. Segít az alvásban. Azt az érzést kelti, hogy uraljuk testünket. Számos olyan betegség van, aminél nem csak a gyógyszer segít, hanem rendszeres testmozgás mellett tökéletesen karbantartható. Ilyen a cukorbetegség, egyes szív-és érrendszeri problémák, mozgásszervi problémák, a túlsúly, légzőrendszeri problémák. Ilyen esetekben az orvos által összeállított edzésterv és étkezési terv segít a betegség kezelésében. 40 éves kor felett már állapotfelmérés kell egy edzésterve belevágása előtt. Nem szabad kockáztatni.
Sokak a kifogásokat keresik miért nem mozognak, hosszú órák izzadságát látják benne. Pedig csak elkezdeni nehéz, utána már könnyen fog minden menni. Először bőven elég a hosszabb séták, majd a könnyebb kocogások. A szervezet jelezni fog, hogy mi neki a megfelelő.
A lényeg azon van, hogy rendszeres testmozgás legyen.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Néhány szárazföldi extrém sportág

A szárazföldi extrém sportágak a lehető legváltozatosabb terepeken zajlanak. Az extrémitás felső határa leggyakrabban az …

Hozzászólás