Kezdőlap / Állatok / Rágcsálók / A nyuszik tavasszal valóságos mámorban élnek

A nyuszik tavasszal valóságos mámorban élnek

A nyuszik tavasszal valóságos mámorban élnek. Miért? Nem azért mert tetszik nekik a fák virágzása, vagy a felmelegedő hőmérséklet, nem, ők inkább a nyuszi lányok iránt érdeklődnek egyre jobban. Persze nem csak a bakok őrülnek meg, a nőstények is képesek hajmeresztő dolgokra… Mindez csak annyit jelent, hogy nyuszink párzani szeretne. Ez az úgynevezett tavaszi mámor az ősszel született kis nyusziknál fordul elő, értelemszerűen a tavaszi születésűeknél ugyanez télen jelenik meg először. Tehát a nyulak legtöbbször tavasszal és ősszel –évente kétszer- párzanak, hoznak létre utódokat. Ez a két nemnél általában eltérő viselkedésben mutatkozik meg. Valamely nyuszinál kevesebb ideig, míg másnál tovább tart. Egyesek hajlamosak felvenni valamilyen megszokást, és azt fanatikusan csinálni, de az is lehet, hogy több viselkedésformát produkálnak egyszerre, de azt nem olyan elmélyülten. A tipikus jellemzők keveredhetnek, hiszen minden nyuszi külön egyéniség, de az biztos, hogy a bak nyúl nem fogja az állterhesség jellemzőit produkálni, és fészket rakni sem. A lány nyuszik inkább anyajogú társadalomban élnek, ezért ők jobban védik a területüket. A jellemzők a következők:
– A bak, azaz hímnemű nyulak szívesen bogyóznak össze mindent, ezzel jelölve a területüket, és jelzik a nőstények felé az érdeklődést. Ezek nem átlagos, hanem sokkal erőteljesebb szagú, ún. jelölő bogyók. Ezt társítják a pisiléssel, és spricceléssel, ami szintén megjelölésként szolgál. Szívesen ugrálnak a lábunk körül, nyolcas alakban, és közben hümmögő hangot produkálnak, majd a végén rá is másznak a lábunkra, és párzást imitálnak vele. A kis szőrmókok így udvarolnak tehát jobb esetben a lány nyuszinak, vagy a gazdinak.
– A nőstényre ugyanakkor jellemző az állterhesség megjátszása, olykor kitépi a saját szőrét a hasáról, és fészket épít belőle. A lány nyuszik ilyenkor hajlamosak agresszívabban viselkedni, mint máskor, csipkednek, ásnak, és kaparnak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Aranyhörcsög

Az aranyhörcsögöt mint hobbiállatot mindössze száz éve fedezték fel, és azóta tartják kis kedvencként. A …

1 hozzászólás

  1. Nyuszi invázióóóó a CikkPress-en! :) :) :)

Leave a Reply