Kezdőlap / Önismeret / Stressz kezelése / A stresszek padlóra tesznek

A stresszek padlóra tesznek

A stressz szinte mindenki életében jelen van. A gondot az okozza inkább, ha nem tudjuk megfelelően levezetni a feszültséget, és hagyjuk, hogy hosszú ideig uralkodjon rajtunk az idegesség.
A tartós külső nyomásra a szervezet izomfeszüléssel, hányingerrel, heves szívdobogással, izzadással, nehezebb légzéssel, gyomorégéssel, fejfájással reagálhat. Hosszú távon az immunrendszer legyengülését okozza, könnyebben kapunk náthát, jelentkezhetnek bőr-(pattanások, kiütések, kelések) és lelki problémák (alvászavarok, depresszió), vagy akár étkezési zavarok is. Figyeljük meg, hogyan reagálunk a stresszes helyzetekre, és elemezzük k, hogy melyik tünetnél mi váltja ki érzéseinket. Az azonosított okkal megoldására próbálj egyszerre koncentráltan időt fordítani, és ha lehetséges, ne hagyd, hogy egész napra leterheljen.
Ha változtatunk szokásainkon, igyekszünk elfogadóbbak, alkalmazkodóbbak lenni, könnyebben reagálhatunk a nehézségekre. Készüljünk föl előre a várható helyzetek minden eshetőségére, hogy ne érjenek minket nagy meglepetések. Természetesen mindent nem tudunk előre kiszámítani, ezért stressz oldó módszereket is el kell sajátítanunk. A legjobb fegyver a stressz ellen a pozitív hozzáállás és a humor: vedd észre a körülötted lévő értékeket, keresd olyan dolgokat az életedben, amiért hálás lehetsz, és bátran nevess, ha röhejes találod magad. A jókedv endorfinokat szabadít fel a szervezetben, amik erősítik az immunrendszert, így nem csak felszabadultabbak és boldogabbak, de egészségesebbek is lehetünk egy jó nevetéstől.
Iktassuk ki a környezetünk felesleges feszültségforrásait, kapcsoljuk ki a tévét és a rádiót, hallgassunk kevesebb híreket, kerüljük az idegesítő zajokat. Tereld el a figyelmedet, ürítsd ki a gondolataidat. Ha nem tudsz kimenni a természetbe, nézz ki az ablakon pár percre és hagyd, hogy gondolataid szabadon szárnyaljanak. Mozogj, amikor csak van rá időd, hiszen a sport köztudottan feszültségoldó hatású. Ezért legalább kétszer egy héten sportolj valamit, legyen az egy erőteljesebb gyaloglás, futás vagy jóga, akár egyedül, akár barátaiddal. Oszd meg aggodalmaidat és félelmeidet a körülötted élőkkel, járj társaságba! A kimondott érzelmektől megkönnyebbülhetsz, és egyszerűbben elűzheted a stresszt.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Stresszoldás a vizsgaidőszakban

A főiskolai, egyetemi évek alatt a vizsgaidőszakokban a hallgatók rendkívül stresszes időszakot élnek át, a …

Leave a Reply