Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / A pizza kezdete

A pizza kezdete

Dédanyáink nem kápráztathatták el pizzasütéssel jövendőbeliüket, hiszen ez az étel a múlt század ötvenes éveiben indult világkörüli útjára.
Ez annak ellenére is így van, hogy már ókori emlékekben is megtalálhatjuk. Eredete éppen ezért nehezen megfejthető, hiszen alig akadt olyan nép, aki ne gyúrta volna össze a lisztet vízzel, és ne sütött volna belőle lepényt. Így volt ez többek között Egyiptomban, Babilonban, és az ókori görögöknél is. A pizza szó eredetét mégis a latin picea /kemencében sült kenyér/, ill. a pincere /összegyúrni/ szóból származtatják. A pizzáról az I. sz.-ban Vergílius Aeneisében olvashatunk, de már Kr.e. III.sz.-ban Cato Róma történetéről szóló művében említ egy „lapos, kelt tésztát,melyet olivaolajjal, fűszerekkel, és mézzel ízesítenek, és köveken sütnek meg.” Állítólag Pompei romjai között korabeli pizzériát találtak.
A korai középkorban is feltűnt a pizza szó, ami lepényt jelentett. A pékek arra használták, hogy kenyérsütés előtt ellenőrizzék a kemence hőfokát. Mint látjuk ezeknek a pizzáknak kevés köze volt a mai formájához. Ennek egyik egyszerű oka, hogy ekkor még nem fedezték fel Amerikát, így a paradicsom ismeretlen volt Európában.
A maihoz hasonló formáját a 18.sz.-ban kezdték készíteni. Nápolyban 1790-ben megalapítottak egy sütödét, Pizzeria Brandi néven. Itt dolgozott majd egy évszázaddal később Raffaelle Esposito. Neki tulajdonítjuk az első modern pizza megalkotását. 1889-ben Szavojai I. Umberto király és felesége, Margherita Nápolyba látogatott. Erre az alkalomra készített a mester egy olyan pizzát, amely az olasz nemzeti színekben mutatkozott. Tehát zöld-fehér-piros, vagyis bazsalikom-mozzarella-paradicsom. Az új finomság a nevét a királynőről kapta. Először utcai árusoknál lehetett beszerezni, majd 1890-ben megnyitotta kapuit az első pizzéria, természetesen Nápolyban. A 19.sz.-ban bevándorlók által Amerikába is megérkezett a pizza. 1900-tól a pizzéria az olasz negyedek jellegzetes étterme lett, majd fél évszázad múlva amerikai közvetítéssel egyre ismertebbé vált az öreg kontinensen is ez a kedvelt étel. Ma már természetes számunkra, hogy étrendünkbe- ki gyakrabban, mások ritkábban- beiktassuk.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Császárrétes

A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …

Leave a Reply