Kezdőlap / Egészség és fitness / A gyaloglás is lehet sport

A gyaloglás is lehet sport

Számtalan sportot űzünk, szabadban, természetben, vízben, teremben súlyos gépek segítségével vagy a nélkül. Sokak azzal a kifogással szoktak élni, hogy nincs pénzük a sportolásra. A legegyszerűbb és egyben legolcsóbb sport talán eszükbe se jut, annyira triviális, hiszen gyermekkorunktól idős korunkig végigsétáljuk az életünket.
Sétálásra minden egészséges ember képes, sőt, a legtöbbször épp arra bittat bennünket az orvos, akár szervi megbetegedések, akár mozgásszervi sérülések után, hogy a minél teljesebb felgyógyulás érdekében tegyünk nagy sétákat. Akinek térdízületei nem alkalmasak a futásra, annak is kiváló lehet a gyaloglás.
A gyalogláshoz nem kell semmi más, csak egy kényelmes cipő, és máris nekivághatunk a parknak, az erdőnek, a városnak, éppen ahol van időnk és lehetőségünk rá, a lényeg, hogy szabad levegőn legyünk, és szervezetünk oxigénhez jusson. Minden egyes lépéssel több mint 50 izmot mozgatunk meg. A legideálisabb, ha minden nap tudunk időt szánni a tempós, de nem rohanós sétára. Már napi legalább 30-40 perc is hasznos lehet, de a legjobb, ha egy órát gyalogolunk. 30 percnyi lassú gyaloglással 90 kcal-t, gyorsabb tempóval pedig 100 kcal-t is el tudunk égetni. Fontos, hogy ahhoz, hogy eredményes legyen a testmozgásunk, nem bámészkodós, meg-megállós, hanem egyhuzamban, nagyobb léptekkel megtett gyaloglásra van szükség, lehetőleg szünet megtartása nélkül.
Aki rendszeresen sétál, annak javul a szívműködése, könnyebben megbirkózik a stresszel, a közérzete, jobb lesz az étvágya, és jobbakat alszik. Emellett a gyaloglás és segít megelőzni a cukorbetegség és csontritkulás kialakulását.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Leave a Reply