Kezdőlap / Divat-szépség / A plasztikai ráncfelvarrás

A plasztikai ráncfelvarrás

A bőr öregedésével az alatta húzódó és a bőrt kipárnázó zsírrétegek az évek során fokozatosan eltűnnek. A bőr egyik legfontosabb alkotóeleme, a kollagén elveszíti nedvességtartó képességét, ezért a bőr rugalmatlanná válik és kiszárad, megnyúlik és ráncos lesz.
A plasztikai műtét nem csupán abból áll, hogy „felvarrják” az arc ráncait. Ilyenkor a bőrt alulról felhúzzák az arc felső részére, és a szépítő hatás leginkább az áll-és a nyaktájékon mutatkozik. Külön műtétet igényel, ha a szem körüli „szarkalábakat” az orr két oldalán vagy a homlokon húzódó ráncokat akarják eltüntetni. Ilyenkor a szemöldök vagy a homlok bőrét kell megemelni, vagy az orr melletti bőrlebeny egy részét kell eltávolítani. Blefaroplasztikának nevezik azt a műtétet, amelynél a felső és alsó szemhéj felesleges bőrét kimetszik. A kisebb műtéteket helyi érzéstelenítésben végzik, de az arcfelvarrás komolyabb beavatkozás, és rendszerint általános érzéstelenítést igényel. A sebész először kétoldalt, a fülek körül ejt metszést. Jóval a fül fölött, a hajjal borított fejbőrön kezdi a metszést, folytatja a fül alsó részéig, majd ismét felfelé halad a fül mögött. Utána vízszintes vágást ejt a fej hátsó része felé. A metszések legnagyobb részt a hajjal borított fejbőrön húzódnak, így a visszamaradó hegek nem lesznek láthatóak.
Amikor a metszést befejezte, a sebész a vágás vonala alatt a bőrt gondosan elválasztja az alatta lévő zsírrétegtől. Az így szabaddá tett, megereszkedett bőrt fölfelé, a fej hátsó része felé húzza, ezáltal a nyaki izomszövet vékony rétegét megemeli és kifeszíti. A fölösleges bőrt levágja, majd a metszéseket összevarrja.
Az arcfelvarrás persze nem állítja meg a bőr öregedését. Aki akarja, többször is felvarrathatja arcbőrét, persze csak egy bizonyos határig, hiszen a sebész minden alkalommal kimetszi bőre egy részét. Amikor a bőrt már nem lehet tovább feszíteni, mert működése csorbát szenvedne – például az illető nem tudna többé mosolyogni – újabb műtétre már nincsen mód.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A zsírszövet eltávolítása

Aki már egyszer komolyan harcolt a túlsúlya ellen, az jól tudja, hogy tulajdonképpen egészen elfogadható …

Hozzászólás