Kezdőlap / Egészség és fitness / A sokoldalú cickafarkfű

A sokoldalú cickafarkfű

A cickafark (Achillea millefolium) egy csodálatos gyógynövény, mely elsősorban a nők számára nyújthat megoldást menstruációs problémák esetén, bár egyéb bajok gyógyításában is sikerrel alkalmazható.
Főként legelőkön, utak mentén, erdőszéleken vagy réteken találkozhatunk a cickafarkkal. Érdemes erős napsütésben gyűjteni, mert ilyenkor található benne a legtöbb illóolaj, ami fokozza gyógyhatását.

Készíthetünk belőle teafőzetet, tinktúrát, kenőcsöt, vagy ülőfürdőként is használhatjuk. Teához egy teáskanál cickafarkfüvet leforrázunk negyed liter vízzel, és rövid ideig állni hagyjuk. Az íze nem kimondottan finom, de lehűtve könnyebb meginni. Tinktúra készítéséhez egy üveget töltsünk meg a növénnyel és öntsük le tiszta alkohollal. Két hétig hagyjuk állni a napon, vagy meleg helyen – pl. tűzhely mellett, majd szűrjük le. Ha kenőcsöt készítünk belőle, melegítsünk fel 90 gramm vajat vagy disznózsírt, adjunk hozzá 15 gramm összeaprított cickafarkvirágot és 15 gramm felaprított málnalevelet, alaposan süssük át és keverjük el, majd egy napra tegyük félre. Másnap újra felmelegítve nyomjuk át egy tiszta vászonkendőn és tegyük zárt edénybe. Hűvös helyen tároljuk. Az ülőfürdő elkészítéséhez 100 gramm cickafarkfüvet áztassunk egy éjszakára hideg vízbe, majd forraljuk fel és öntsük a fürdővízhez.

Milyen esetekben használható a cickafark?
Petefészek gyulladás esetén ülőfürdőként lehet alkalmazni. A fájdalmat már az első alkalom után csökkenti, majd fokozatosan a gyulladás is megszűnik. Kellemetlen fehérfolyás esetén szintén használható ilyen formában.
Rendszertelen menstruációra érdemes kipróbálni a cickafark teát. Ajánlott reggel, éhgyomorra fogyasztani. A javulás néhány hét alatt várható. Jó szolgálatot tehet a tea a változókor idején is, érdemes rendszeresen fogyasztani.
A cickafark a régi füvészkönyvek tanúsága szerint olyannyira hatásos, hogy makacs betegségeket is kúrálhatunk vele, még abban az esetben is, ha már látszólag semmi nem használ. Mivel közvetlenül és nagy mértékben hat a csontvelőre, így fokozza a vérképződést, jelentős vértisztító hatással rendelkezik. Csak hogy néhány példát említsünk, sikerrel alkalmazták már aranyér kezelésére (kenőcs formájában), gyomorégésre (tea), ideggyulladásokra (fürdő), frontérzékenység okozta fejfájásra (meleg tea), veseproblémákra (tea).

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás