Kezdőlap / Egészség és fitness / A szabad gyökök rossz és jó hatásai

A szabad gyökök rossz és jó hatásai

Bár többségében negatív élettani hatásairól ismertek a szabad gyökök, tudni kell, hogy nem véletlenül vannak jelen a szervezetben, jótékony, hasznos szerepük is van. Legelőször azonban nézzük meg, mik is ezek a szabad gyökök és miként keletkeznek.
Anyagcsere folyamataink irányítója az oxigén, mely nélkül az életünk lehetetlenné válna. Az oxigén biztosítja a megfelelő mennyiségű energiát szervezetünknek, O2, vagyis oxigénmolekula formában van jelen. Ha az oxigén jelen van a szervezetben, akkor egy molekulából 36 egység energia termelődik, míg hiányában csupán 2.
Az anyagcsere-folyamatok során az oxigénmolekula felbomlik, szabad vegyértékű elektronok keletkeznek. Ezeket hívjuk szabad gyököknek. A vegyértéket más néven gyöknek is nevezhetjük, így a szabad gyök elnevezés innét ered. Bár általában nagyon rövid életűek, néhány másodperc alatt is sok kárt okoznak a szervezetben. Károsítják az érfalat, a koleszterinszállító molekulákat, és a sejtfalat, elszaporodva még a DNS-ben, fehérjékben és zsírokban is kárt tesznek. Bár ezek nagyon rossz tevékenységei, a szabad gyökök sok jótékony hatást is kifejtenek. Segítik a kórokozókkal szembeni védekezést, megtámadják azokat, a vírus, vagy baktérium így elpusztul. Tehát elmondhatjuk, hogy nagyban hozzájárulnak az immunrendszer védelméhez.
Életünk során mindig jelen vannak testünkben a szabad gyökök, de ha egészségesek vagyunk, kontroll alatt maradnak. Ebben nagy segítséget nyújtanak az antioxidánsok, melyekből egészséges táplálkozással sokat bevihetünk.
Korunk előrehaladtával azonban egyre több szabad gyök képződik, s egyre kevesebbet képes a szervezetünk lebontani. Lényegében egy ördögi kör alakul ki, ami azonban teljesen természetesnek mondható. A folyamat lassítása érdekében javasolt egészségesen táplálkozni, sportolni és figyelni egészségünkre, így akár egyharmadával is meghosszabbítható az életünk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás