A szakállmérgezés

A szakállmérgezés azoknál a férfiaknál jelentkezik akik sokat borotválkoznak. Az elnevezése kicsit félrevezető és mai sokan még azt hiszik, hogy a szakállasok betegsége.
A szakállmérgezés nem más mint számos, sűrűn egymás mellett fejlődő szőrtüszőgyulladás. Borotválkozás közben előfordulhat, hogy a borotva a bőrt is felsérti. Sérült bőrön a jelenlevő gennykeltő baktériumok elszaporodhatnak. Főleg nyáron, fülledt meleg időben nagyobb rizikónak vannak kitéve a férfiak a betegség kialakulásában, mert a beszáradó verejtéktől a bőr elkezd viszketni és a fellazult felületi hámréteg könnyebben megsérülhet.
A szőrtüszőgyulladáskor apró gennyes hólyagocska keletkezik, és a hólyag közepét mindig egy-egy szőrszál fúrja át. Egy-egy ilyen apró gennyes hólyagocska még nem jelent veszélyt, ha azonnal elkezdjük kezelni. Finoman, csipesszel (erre a célra kiválóan alkalmas a szemöldök csipesz), rántsuk ki azt a szőrszálat amely körül a gennyesedés létrejött. A kibuggyanó gennycseppet töröljük le, majd valamilyen fertőtlenítő oldattal érintsük meg a helyét.
Nagyobb a baj, ha borotválkozáskor a fertőzés elterjedt, és egy időben sok gennyes hólyagocska keletkezik. Ilyenkor ne kísérletezünk helyi kezeléssel, háziszerekkel, hanem keressünk fel egy bőrgyógyászt.
A borotválkozásra a szakállmérgezéses betegeknek különös gondot kell fordítaniuk. Borotválkozáskor először mindig az ép területet borotváljuk le és utána a beteg területen finoman ollóval szálanként vágjuk le a szőrzetet.
Megelőzésképpen használjunk rendszeresen borotválkozás előtti és utáni arcszeszt, valamint fertőtlenítő hatású hintőporokat.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A férfiak kopaszodása

A férfiak zöme tapasztalja fájóan, hogy először a homlokuk magassága nő meg. Többen kétségbeesetten fedezik …

Leave a Reply