Kezdőlap / Egészség és fitness / A fokhagyma áldásos hatása

A fokhagyma áldásos hatása

Az ókori egyiptomiak fáraóik mellé temették mindazt, amire a halott király lelkének szüksége lehet a túlvilágon. Következésképp a piramisokban a fáraóval együtt aranyat, szolgákat és egy-két feleséget is befalaztak a piramisokba. Ugyanígy a fokhagymát is. (No nem magát a hagymát – az nagyon könnyen elrothadt volna -, hanem fa és agyag képmását.)
Miért pont fokhagymát? – kérdezheti bárki. Az ókori egyiptomiak felfedezték e különös növénygyógyító tulajdonságait, és szerették volna biztosítani az elhunyt lelkének egészségét is.
Egy Kr. e. 1550 körül írott egyiptomi papiruszon fenti maradt huszonkét orvosi recept, melyekben a fokhagymái javasolják a rovarcsípésektől a szívproblémákon át a daganatokig terjedő panaszok hosszú sorára. De nem egyedül az egyiptomiak figyeltek fel a fokhagyma gyógyító erejére: a görögök, a rómaiak és a vikingek mind hagytak maguk után arra utaló jelet, hogy a fokhagymát náluk is egyaránt használták a legváltozatosabb betegségek megelőzésére és gyógyítására. Louis Pasteur is beszámolt 1858-ban baktérium~lő hatásáról, amikor fertőtlenítőszerként használta a fokhagymát. A fokhagymakivonatot mindkét világháborúban fertőtlenítőszerként használták a sebekre, hogy megakadályozzák az üszkösödést.
Ma a világ minden táján megragadta a tudósok figyelmét a fokhagyma egészségre gyakorolt jótékony hatása – olyannyira, hogy „A fokhagyma és összetevőinek egészségügyi jelentőségéről” 1990-ben világkongresszust is tartottak. A kongresszus nagyszámú előadása között szerepeit Dr. Robert Liné is, mely kifejtette, hogy a naponta adagolt fokhagyma és fokhagymakivonat jelentősen csökkentette a rákos és a keringési megbetegedéseket.
A Táplálkozás Kutatása című 1987-es kiadvány közzétette a fokhagymának a koleszterinszintekre gyakorolt hatásáról végzett felmérés eredményeit. Harminckét magas koleszterinszintű kísérleti személyt két csoportra osztottak: az egyik naponta folyékony fokhagymakivonatot tartalmazó kapszulákat, a másik csoport pedig placebót (hatóanyag nélküli kapszulát) kapott. A kísérleti személyek vérének összetételét havonta vizsgálták. A fokhagymát szedők esetében a koleszterinszintek először emelkedtek – feltehetőleg azért, mert a fokhagymalipideket (zsírokat) kiszorította az őket tároló szövetekből a vérbe, ahol kezelhetővé válnak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás