Kezdőlap / Önismeret / Kommunikáció / A szem jelzései

A szem jelzései

A szemkontaktus szabályozza a beszélgetést, tükrözi a rangsort, alkalomadtán felkelti a hazugság gyanúját. Mondjuk azt is, hogy valakinek mosolygós, szúrós, csillogó, szomorú. Amikor ezekhez a fordulatokhoz, folyamodunk, tudtunkon kívül az illető pupillájának nagyságát és a nézés mikéntjét írjuk le. Egy-egy szemkontaktus alkalmával betekintést engedünk lelkivilágunkba, Árulkodó, leleplező titkok sokaságát árasztja magunkból az, ahogyan nézünk, ugyanakkor pillanatnyi hangulatunkról is árulkodik. Van beszédpartner, akivel kellemesen érezzük magunkat, másokkal feszengünk, és akadnak olyanok, akik kifejezetten bizalmatlanságot ébresztenek bennünk.
– Társasági nézés: Társasági találkozás alkalmával a nézési idő 90%-ban a partner szeme és szája által bezárt háromszögre irányul a tekintetünk.
– Bizalmas nézés: Ez a nézés a szempártól indul és lenyúlik az áll alá. Férfiak és a nők egyaránt ezt a nézést használják a másik iránti érdeklődésük kifejezésére.
– Intenzív nézés: Képzeljük azt, hogy a partner homloka közepén van egy harmadik szem. Ne alkalmazzuk baráti vagy romantikus viszonyban, viszont pótolhatatlan eszköz, ha valakit egyszerűen el akarjuk hallgattatni.
Változatlan fényviszonyok esetén a szembogár nagysága az ember hangulatától függően változik. Ha izgalom fog el bennünket, pupillánk akár a négyszeresére is tágulhat, ha pedig dühbe jövünk, képes pici fekete ponttá szűkülni. A szemmozgatás elárulja, mire koncentrál az agy. Pontosabban azt, hogy egy látott, hallott, szaglás, íz vagy tapintási élményt idéz-e fel éppen. Látottakra emlékszünk, fölfelé mozdul a szemünk.
Hallási élmény, akkor oldalra. Érzelmeket idéz fel, az jobbra lefelé néz. Gondolatban beszél,
az balra lefelé néz. Ezek a szemmozgások, olykor csak töredékmásodpercekig tartanak, és más gesztusokkal fordulnak elő. A szemöldök és a szemhéj felvonásával a nők megnagyobbítják a szemüket, hogy arcukat ez által kisbabássá alakítják. Ennek látványa ugyanis olyan hormonokat szabadít fel a férfiakban, amelyek hatására védelmező, óvó késztetés jelentkezik. A szemöldök kiszedése és íveltebbre rajzolása is arra irányul, hogy a nő behódolóbbá változtassa arckifejezését, mert tisztában van vele, hogy a férfi számára ez vonzó.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Verbális és non verbális kommunikáció

Legfontosabb kommunikációs eszközünk a nyelv. Ez mind a beszélt, mind az írott nyelvre érvényes, feltéve, …

1 hozzászólás

  1. Szia Lilluci!
    Jó ez a cikk! A testbeszéd egy fontos eleme :)
    Üdv, Mariann

Leave a Reply