Kezdőlap / Önismeret / Boldogság / A szerelem fontossága

A szerelem fontossága

A természet viszontagságaitól védelmet nyújtó barlangok bál és odúkból lassan kényelmes lakások lettek, amelyek ma ugyancsak kultúránk és jólétünk szerves részei. De az emberiség egyik legnagyobb tettének az tekinthető, hogy az állatvilágban csak ösztönök által vezérelt fajfenntartást: a párválasztást a kölcsönös érzelmekre alapozott szerelem rangjára emelte, és ezen belül meg teremtette a szexuális élet sajátos kultúráját. Míg az állatvilágban s nemzés csak a rövid ivarzási időszakokban történhet, addig az ember nemi élete lényegében az év egész időszakára kiterjed. Az élő világban valószínűleg először a nőknek adatott meg a nemi öröm és szexuális élvezet. Ebben bizonyos biológiai készségek is szerepel játszhattak, például az állatok néhány másodpercig tartó párzását az ember sokkal hosszabb, átlagosan három-négy percig tartó szeretkezéssé nemesítette, amelyet még az egymásra találás örömét, kísért előjáték és a közös kielégülést követő lelki egyesülés is övez. Ugyancsak az ember vált képessé a nemi élet gyermeknemző, tehát fajfenntartó és örömszerző funkciójának mind tökéletesebb szétválasztására. Mindezek a biológiai adottságok és kulturális-társadalmi eredmények magyarázhatják a közismert tényt: az embert boldoggá legkönnyebben éppen a szerelem, boldogtalanná pedig a magánélet sikertelenségei tehetik. S ezzel el is jutottunk fajunk másik, sajnálatos jellemvonásához: különleges képességünk van boldogtalanságra kárhoztatni magunkat és másokat.
A szerelem nyújtotta boldogság, és ezen belül a szeretkezés adta öröm az emberiség óriási adománya. Mégis, társadalmi fejlődésünk ellentmondásos alakulása sikeresen keserítette meg fajunknak ezt a különleges képességét. A zsidó-keresztény eredetű európai kultúra a nemi élet oly fontos örömeit a bűnösség, a természetellenesség, az erkölcstelenség tudatával rontotta meg. E szemlélettel fel kell vennünk a harcot, visszaállítva a szerelem övezte nemi élet igazi rangját. Mert jogunk van, sőt szükséges örülni az életnek és élvezni annak értékeit, így a két nem lelki és testi egymásra találását is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A boldogság mint öngyógyítás

Előfordul az ember életében, hogy olyan megrázkódtatás éri, hogy elhagyatottnak, elesettnek és magatehetetlennek érzi magát. …

Hozzászólás