Kezdőlap / Terhesség / A három hónapos felkészülés a fogamzásra

A három hónapos felkészülés a fogamzásra

Eddig a családtervező nő és férfi alkalmasságát biztosító biológiai feltételeket és orvosi vizsgálatokat tekintettük át. Most a fogamzásra történő közvetlen felkészülésre térünk rá, mely általában egy három hónapos időszakot ölel fel, s amelyen belül öt teendő különíthető el:
– az ivarsejtek fokozott óvása;
– bizonyos veszélyállapotok tisztázása;
– a fogamzásgátló tabletta szedésének felfüggesztése; – a fogamzás optimális idejének meghatározása; – a magzatvédő vitamin használata.
Mindezeket a teendőket külön alfejezetekben foglaljuk össze.

Az ivarsejtek fokozott óvása
A férfiak ondósejtképződése során az ősondósejtekből több generáció mind érettebb sejtjein (éretlen ondósejtek és előondósejtek) keresztül alakulnak ki az ondósejtek. Az egyes generációváltások sejtosztódások eredményei: ilyenkor a szülősejtekből általában két utódsejt jön létre. Az ősondósejtekből tíz hét alatt alakul ki a megtermékenyítésre alkalmas érett ondósejt. Az egyes ondósejttípusok érzékenysége e/térő. Az ártalmas külső hatásokkal szemben az éretlen ondósejtek a legvédtelenebbek. Az ős-, valamint az érett ondósejtek viszont ellenállóak. A betegségek, kóros állapotok, vegyi mérgezések elsősorban tehát azokat az éretlen ondósejteket károsítják, amelyekből 6-8 hét múlva alakulnak ki az érett ondósejtek. így ezek csak 6-8 héttel a károsodást követően kerülhetnek a női szervezetbe az ondóval. Az ondósejtképződés alatti sejtosztódások szűrőként is felfoghatók, amelyeken a károsodott sejtek fennakadnak. A sérült sejtek általában kiválogatódnak, s nem jutnak el a megtermékenyítés lehetőségéhez. Az ondósejtképződés károsodása tehát elsősorban átmeneti meddőséget okoz.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fiú vagy lány?

A gyerekvállalás az egyik legcsodálatosabb élmény egy pár, de az egyes ember életében is. A …

Hozzászólás