Kezdőlap / Önismeret / Boldogság / Mi is az a boldogság?

Mi is az a boldogság?

Minden ember keresi, mindenki vágyik rá, tudjuk, hogy valami nagyon jó érzés, de vajon azt is tudjuk, hogy pontosan mi a boldogság?
Amikor örülünk valaminek, amikor úgy érezzük ezt akartuk elérni, amikor meglep valaki, amikor sikerrel járunk és ezer meg ezer dolog kapcsán érezhetjük. Ilyenkor kijelentjük:” Boldog vagyok!” Van azonban olyan, amikor akármit is csinálunk, senki sem tud felvidítani. Az eszünkbe sem jut, hogy vajon a szervezetünkben mi játszódik le. Például amikor a semmi is nevetünk, az miért van?
Meglepő, de tökéletes magyarázat nincs. Van azonban számos megfigyelés. Ilyen például az is, hogy a boldogságért az endorfin nevű hormon felel. Ez az agyban termelődik, és nem csak boldogsággal jár együtt, hanem fájdalomcsillapító hatása is van. Tudatosan persze nem irányíthatjuk a hangulatunkat, de megfelelő táplálkozással elősegíthetjük ennek a hormonnak a termelését. Egyik legközismertebb boldogsághormon termelését fokozó étel a csoki. De ilyenen az édességek, sütemények és torták is. Talán ez az oka annak is, hogy szakítás után olyan sokat fogyasztunk belőlük, aminek persze gyakran meg is van az eredménye, és felszedünk pár kilót.
Azok az emberek, akik ismerik és be is tudják tartani a reális határokat, nem értik miért nem lehet felhagyni az alkohollal. Pedig erre is van magyarázat. Alkoholistává leginkább azok válnak, akik régebben nem kaptak elegendő szeretet. A szeretgetés is endorfintermelésre készteti a szervezetet, de ha hiányt szenved valaki, akkor megpróbálja pótolni. Az alkohol pedig alkalmas erre, ugyanis éppúgy, mint a csoki, ez is felelős a boldogsághormonokért.
Persze nem csak bizonyos ételek alkalmasak erre. Boldogságunk befolyásolja a teltségérzet is. De gyakorlatilag minden, ami körülvesz minket. Függünk az emberi kapcsolatainktól, az élményektől, amiket átéltünk, az élvezetektől és a sikeresen végrehajtott terveinktől is.
A boldogság tehát egy olyan fogalom, ami mindenki számára egy kicsit mást jelent, ezért tökéletesen pontos meghatározása nincs, de azt hiszem ennek ellenére mégis mindenki tudja miről van szó, ha kiejtjük ezt a szót.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mitől leszünk boldogok?

Hát ha lenne egy szép házam, na meg egy olyan kocsim, mint amilyen neked van, …

Leave a Reply