Kezdőlap / Állatok / Rágcsálók / A tengerimalac viselkedése

A tengerimalac viselkedése

A tengerimalacok társas lények. Ugyanúgy, mint az embereknek, nekik is szükségük van a szocializálódásra, hisz a vadonban is öt – tízfős csoportokban élnek. A háziasított malacnál is fennmaradt ez az ösztön, így sokkal jobban érzi magát, ha van egy társa, rajtunk kívül. Akárhogy is mondják, hogy egyedül is elvan, ez nem igaz. Szüksége van a mindennapos kommunikációra fajtársaival, és az sem igaz, hogy egyedül szelídebb. Ha több malacot tartunk együtt, nyugodtabbak lesznek, biztonságban érzik magukat együtt. A tengerimalacok több módon kommunikálnak, nemcsak hangokkal, de testbeszéddel is.
Amikor hazaviszünk egy kis tengerimalacot, fontos, hogy idővel magunkhoz, kézhez szoktassuk. Ez időbe telik, mert a malackák félős kis állatok, és elég sok idő, amíg megszokják a hangunkat, illatunkat, stb., de ha eljön ez a pillanat, onnantól már nem lesz gond. Bizalmuk elnyerésében sokat számít az, hogy hogyan fogjuk meg az állatkát. A megfelelő tartás, ha két kézzel nyúlunk felé, az egyik kezünkkel nyúljunk a két lába alá, a másikkal pedig a hátsó részét fogjuk meg. Ne szorítsuk, de tartsuk magabiztosan.
A malacok jobban érzik magukat együtt, ha csapatban vannak, és ez pozitív hatást gyakorol az egészségükre, együtt többet esznek, kialakulnak bizonyos közös szokásaik, és társaikkal vidáman játszadoznak, ugrálnak, szaladgálnak. Egy csoporton belül, hierarchikus rendet állítanak fel a malackák. Mindenki elfoglalja a maga helyét a rendszerben, és ahhoz méltóan viselkedik. Ami nagyon fontos, hogy két hímet, nem tarthatunk együtt nőstények közelében (de többet sem), mert rögtön összeverekednek. Ha csak két hím malacunk van, akkor is csak nagy odafigyeléssel, és kétszer akkora helyen tarthatók, mint a nőstények. Nőstényeknél ez nem jelent gondot.
Két tengerimalacot könnyedén össze tudunk barátkoztatni – kivéve két hímet- csak megfelelő szervezés kérdése az egész, de alapvetően a malacok nyugodt természetűek, és nem verekednek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nyuszink az orvosnál

Két alapvető dolog van a nyuszi életében, amikor állatorvoshoz visszük. Az egyik ilyen, amikor oltást …

Hozzászólás