Kezdőlap / Állatok / Rágcsálók / Csupasz tengerimalac

Csupasz tengerimalac

A csupasz, más néven kopasz tengerimalacok véletlen mutáció által jöttek létre. Majd később további kopasz egyedek születtek normál, szőrös tengerimalacok és csupasz malacok almából. Nem mindegyik malac volt teljesen kopasz, csak amelyiknél az ezt okozó gén volt dominánsabb.
A csupasz malackák sokkal odaadóbb gazdit igényelnek, mint szőrös társaik. Jobban oda kell figyelni az alom tisztán tartására, hiszen a bőrük sokkal érzékenyebb. Az immunrendszerükre is ez a jellemző, az átlagosnál melegebb helyen kell őket tartani, hiszen hajlamosak a megfázásra, és több etetést igényelnek, hiszen a testük melegen tartására is több energiát fordítanak.
A csupasz malacoknak további két fajtája van, az egyik a Hairless, azaz a szőr nélküli malac. Az első ilyen példányok a 20. század második felében, egy angliai kutatóintézetben jöttek világra, fehér, piros szemű malackák utódjaként. Ezek a fajták nem teljesen csupaszok, a lábuknál, és az orr környékén előfordulhat némi szőrzet, mely bármilyen színű, és típusú lehet. Ez egyeseknél dúsabb, még másoknál alig észrevehető.
A másik, a Baldwin, jelentése szerint kopasz, nem olyan elterjedt, mint a Hairless típus. Az USA-ban jelent meg a 20. század végén, két bóbitás malacka utódjaként. Ezek a kisállatok három hét alatt teljesen megváltak szőrzetüktől, tehát szőrösen születtek. Ez a fajta teljesen szőrmentes, még bajusza, és szempillája sincs, és a bőre is vékonyabb, mint más csupasz malacoknak. Mindkét csupasz fajtának a bőre enyhén ráncos.
Magyarországon ez a típusú malacka nem olyan gyakorisággal kapható, mint az átlagos, szőrös társai, hiszen sokakat megrémiszt a külseje, így állatkereskedésekben is csak akkor találkozhatunk vele, ha külön kérésre hoznak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Aranyhörcsög

Az aranyhörcsögöt mint hobbiállatot mindössze száz éve fedezték fel, és azóta tartják kis kedvencként. A …

Leave a Reply