Kezdőlap / Állatok / Rágcsálók / A tengerimalac színváltozatai

A tengerimalac színváltozatai

A tengerimalacokat nemcsak jellemzőik, de színük alapján is megkülönböztethetjük. Számos színváltozatot ismerünk, melyek egytől egyig nagyon aranyos külsőt kölcsönöznek malackáinknak. A 14 alapszín után, két-, vagy több színből álló színváltozatokat ismerünk, melyek alapján pontosan meghatározhatjuk a kategóriákba sorolást.
Aguti: A vadon élő tengerimalacnak is ilyen színe volt, ez tehát a malackák alapvető színe. Az arany aguti szőre a testtől kifelé vöröses-barnás színű, mely a vége felé átmegy feketébe, kivéve a hason, mert ott megmarad a vöröses szín. Az agutinak a másik színváltozata, az úgynevezett ezüst aguti, melynél a vörös szín helyett fehér, a fekete helyett sötétszürke szín van, de a többi jellemző ugyanaz. A fahéj aguti malacnak is fehér a hasa, de a szőrszálak színének a sorrendje barna- fehér-barna. A lazac aguti szőre lila – arany – lila, és a hason található szőr arany színű. A krém aguti szőrszála a testénél csoki barna, majd krémszín, végül ismét barna, a has tájékán pedig marad a krémszín. Ezeken kívül, még több színkombináció is létezhet az aguti csoporton belül, de ezek a leggyakoribbak. Hasonló még a szolid aguti, melynek jellemzője, hogy a hasán is többszínű szőr található.
Argente: Ennél a típusnál hasonló szín jelentkezik, mint az agutinál, de itt a malac szemének színe jellemzően piros. Tulajdonképpen az arany aguti szín módosulatai az argente színű malackák, innen is a hasonló elnevezés.
Különleges színváltozatok, például a Teknőctarka, és különböző alcsoportjai: Brindle, Japán, Teknőctarka és fehér. Az alap Teknőctarkának vörös, és fekete színe van. Másik a Bikolor, mely két színből áll, de ezek közül egyik sem lehet fehér. A Trikolor melyben három szín van, és e színek egyike, mindenképpen fehér. További fajták a Szarka (fekete – fehér), a Harlekin (fekete – sárga), Márványos, Dalmata, Himalája, Holland. Fontos, hogy a márványost, a márványossal, és a dalmatát a dalmatával tilos pároztatni, mert genetikai hibákhoz vezet!
Ezeken kívül a Szatén bármely színben, és szőrtípusban is előfordulhat, jellemzője, hogy hihetetlen csillogást kölcsönöz a malackának, ami a szőrszálak üregességének köszönhető.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Aranyhörcsög

Az aranyhörcsögöt mint hobbiállatot mindössze száz éve fedezték fel, és azóta tartják kis kedvencként. A …

Leave a Reply