Kezdőlap / Állatok / Rágcsálók / Tengerimalac fajtái

Tengerimalac fajtái

A tengerimalacok fajtáit, elsősorban a külső jellemzőik alapján különböztetjük meg. A szőr típusa, és jellemzői mellett a testfelépítés, a fülek, és a fejforma egyaránt meghatározzák malackánk fajtáját.
Rövid szőrűek azok a malacok, akik testén egyforma hosszúságú, és sűrűségű szőr található, ezek között is megkülönböztetünk egyszínűeket, és több színből álló színváltozatokat. Az egyszínűből 14 színváltozat ismert, melyek a következők: fekete, csoki barna, kávébarna, lila, kék, bézs, vörös, arany, sötét szemű arany, sárga, sáfrány, krém, fehér, és sötét szemű fehér. A több színűből összesen három: az abesszin, mely úgy néz ki, mintha megrázta volna az áram. Szőre rövid, tömör, és mindkét oldalon forgók találhatók benne. A második az amerikai bóbitás, melynek szőre kétszínű, viszont a fején a bóbita mindig fehér. A harmadik az angol bóbitás, mely teljesen egyszínű, a fején a bóbita is olyan, mint a teste többi részén a szőr.
Ezeken kívül, még van néhány ismert színváltozat, az egyik ilyen a Rex, melynek még további öt változatát különböztetik meg. A Rex szőre alapvetően rövid, tömör, rozetták nélküli, göndör szőr, mely altípusonként eltérő lehet. A hosszú szőrű malackát szokták Sheltie-nek nevezni, ez a szőrzet egyenesen hátrafelé nő, érdemes fésülgetni, mert attól hosszabb lesz. De folyamatos törődést igényel, különben ápolatlanná válik, és emiatt le kell vágni. A bóbitásnak is van hosszú szőrű változata, ez pedig a Koronás. Ezeken kívül még számos hosszú szőrű genetikailag tiszta fajta különböztethető meg, a Perui, a Texel, a Merino, Alpaka, Angóra, Mohair, Lunkarya, stb., de ezeknek nincs megkötve a színe, csak a szőrzetre jellemző tulajdonságok.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Aranyhörcsög

Az aranyhörcsögöt mint hobbiállatot mindössze száz éve fedezték fel, és azóta tartják kis kedvencként. A …

Leave a Reply