Kezdőlap / Állatok / Rágcsálók / A tengerimalac kommunikációja

A tengerimalac kommunikációja

A tengerimalacok rengeteget kommunikálnak, szólnak nekünk, ha éhesek, ha szeretetre vágynak, vagy ha valami fáj nekik. Ezeket különböző hangjelzésekkel adják tudtunkra, mi pedig hálásak vagyunk nekik, hogy segíthetünk rajtuk.
Ha a tengerimalac berregő hangot hallat, akkor általában – az egyneműeknél – a dominanciát fejezi ki ezzel, de akár a párzás jele is lehet, hímeknél, és nőstényeknél egyaránt. Békés szándékot is jelezhetnek ezzel a hanggal a felsőbbrendű társuk felé.
Röviden berreg egyet, ha figyelmeztetni akar valamire, vagy ha hirtelen hangot hall, és ez nem tetszik neki; mindenféleképpen nemtetszést kifejező hang, ha simogatás közben csinálja, azt jelenti, hogy nem esik jól neki, ahogy simogatjuk.
A malac többféle visításra képes. Halljuk ezt a hangot, amikor éhes, és akkor is, amikor csak vaklármázik, és tudja, hogy pl. a hűtőt nyitottuk ki, vagy egy zacskó csörren meg, ami hasonlít az ő tápos zacskójának a hangjához. Ő ekkor is szól, hátha kap egy kis falatot… A visítás azonban a magányosság, vagy a fájdalom kifejezése is lehet, ám ekkor szomorú, a hangja tompább. Ha megijed, hirtelen visít egy nagyot, de ilyenkor pánikszerű, ijedt hangja van.
Elégedettséget, boldogságot, jólétet fejez ki röfögésével, halk mormogásával. Ezt hallatja akkor is, ha jól esik neki a simogatás, és ha a társaival sétálgat. A kicsi malacok gyakran ultrahangon kommunikálnak az anyjukkal, így ezt mi nem is halljuk, de a mama gyakran ad ki ilyen röfögő hangot.
A verekedés, és az agresszív viselkedés jele a fogcsattogtatás, a sziszegő hang. Ellenszenvét fejezi ki ilyenkor.
A legritkább hang, ami a tengerimalacoknál előfordulhat, az a madárszerű csipogás. Ez a hang a nőstényeknél, és a hímeknél egyaránt előfordulhat, jellemzője, hogy kezdetben halk, majd egyre erősödő ütemes, éles hangon hallható. Nagyon ritka jelenség, és ha tapasztaljuk, valószínűleg éjszaka, vagy kora hajnalban fordul elő. Vannak olyan malackák, akik ezt a hangot gyakran hallatják, míg mások csak egyszer-kétszer.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Aranyhörcsög

Az aranyhörcsögöt mint hobbiállatot mindössze száz éve fedezték fel, és azóta tartják kis kedvencként. A …

Leave a Reply