Kezdőlap / Állatok / Rágcsálók / Jellegzetes malac szokások

Jellegzetes malac szokások

A tengerimalacok szaglása nagyon fejlett, sőt, fejlettebb, mint gondolnánk. Éppen emiatt kommunikációjuk feromon – jelzéseken alapul. Az illatoknak fontos szerepük van a viselkedésben, a táplálkozásban, és a szaporodásban is. A feromonok hormonok, melyet az arra „szakosodott” mirigyek termelnek.
Lássunk egy példát: A tengerimalac, miután világra hozta kölykeit, ilyen feromonokat bocsájt ki, amit a bébi malacok éreznek, és ezáltal keresni kezdik az emlőit. Így alakul ki a kicsinyek táplálásának folyamata. Majd amikor már a kicsik is elkezdenek hormont termelni, ezt anyjuk megérzi, és felhagy a szoptatással (kb. három hetesek ekkor a kölykök). Párzásnál szintén megjelenik a hormon érzékeltetése a tengerimalacoknál, a hím így talál rá a nőstényre. Megismerik egymás szagát, azok a malacok, akik együtt „laknak”, így azt is könnyen felismerik, ha egy új malaccal találkoznak. Általában a nőstények a hímet gond nélkül befogadják.
A tengerimalacok úgy teremtenek kapcsolatot egymással, hogy összedugják az orrukat. Ha nőstényekről van szó, az lesz a magasabb rangú, aki magasabbra tartja az orrát. Azonban a fogvicsorgás mindig támadást jelent.
A jókedvű malacok úgy fejezik ki boldogságukat, hogy a levegőbe ugrálnak, gyorsan szaladgálnak, és ugrás közben akár 180 fokos fordulatra is képesek, így teljesen máshogy érnek földet, és arra szaladnak tovább. Ezt nevezik pop-cornozásnak. A tengerimalacok imádnak mozogni, futkosni, és szabadon lenni akár az egész szobában is. Szükségük is van a futásra, és a mozgásra. Azonban ezek a kis kedves malackák mindig vigyáznak egymásra, gyakori, hogy sorban állnak az itatónál egymás mögött, hogy megóvják társukat, hogy az nyugodtan ihasson, majd cserélnek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csincsilla lakása

A csincsillának nagyon nagy a helyigénye, éppen ezért érdemes átgondolni, hogy el tudjuk e normális …

Leave a Reply