Kezdőlap / Egészség és fitness / Vegetarianizmus / A vegetáriánus étrend hátrányai

A vegetáriánus étrend hátrányai

A vegetarianizmusnak rengeteg hátránya van, hiszen a vegetáriánusok azok, akik nem fogyasztanak húst, és így rengeteg fontos tápanyagot más módon kell bevinniük a szervezetükbe, ráadásul a túlzott, egyhangú növényi eredetű táplálkozás más veszélyeket is rejt magában.
A növényi eredetű élelmiszerekben számtalan egészségkárosító anyag is előfordulhat, melyek változatos táplálkozáskor általában nem fejtik ki hatásukat, mert ilyenkor ritkábban, s egyszerre kevesebb szerepel belőlük az étrendben. A túlzottan egyhangú vegetáriánus, csak növényi eredetű ételekből való táplálkozás során viszont ezek az ártalmas összetevők különböző megbetegedéseket idézhetnek elő. Részben idegen vegyi anyagokról, melyek az ember hatására kerültek be a növénybe, részben a növényekben jelen lévő természetes anyagokról van szó:
– Nitrátok: Szinte minden egyes növény tartalmaz nitrátot, attól függően, hogy a talajt, amelyen a növény növekedett, milyen mértékben műtrágyázták. Néhány növény képes a nitrátok nagymértékű felhalmozására. Ilyen növény például a sóska, paraj, sárgarépa, retek, cékla, zeller és a karalábé. A gyomorban, illetve a vékonybél felső szakaszán a nitrát nitritté alakulhat, és ez az anyag a keringésbe bekerülve a vér oxigén szállításra szolgáló hemoglobint átalakítja oxigénszállításra nem alkalmas anyaggá (nethemoglobin). Ez nem képes ellátni a szöveteket oxigénnel, tehát súlyos, életveszélyes oxigénhiány alakulhat ki, ami elsősorban a csecsemőkre jelent nagy veszélyt.
– Szalanin és goitrogének: A növényekben természetes eredetű, emberi szervezetre ártalmas anyagok is vannak, például a szalanin-mérgezés főleg éretlen, zöld vagy kicsírázott burgonya fogyasztásakor fordulhat elő. Keringési, légzési zavarok, gyomor-bélrendszeri panaszok jelentkezhetnek. Ilyen anyagok a goitrogének is, melyek a kelkáposztában, kelbimbóban, karfiolban fordulnak elő, s túlzott fogyasztásuk pajzsmirigy megnagyobbodáshoz vezethet, de hőkezeléssel semlegesíthetőek ezek az anyagok, így hát főzés, párolás során ezek az anyagok távoznak a zöldségből.
– Táplálék allergének: A növények tartalmazhatnak táplálék allergéneket is, ilyen növény például a szója, a búza, földimogyoró és a dió. A gabonaneműek magjában és a hüvelyesekben levő fitátok, a parajban, sóskában, rebarbarában, zellergumóban levő oxálsav jelentősen csökkentik a kalcium, a vas, a cink és a réz felszívódását és hatásait a szervezetben.
– Fehérje, vitamin, ásványi anyagok: Azoknál a vegetáriánusoknál , akik kizárólag növényi eredetű ételt esznek, gyakran fordul elő fehérjehiány, hiszen a növények koránt sem tartalmaznak annyi fehérjét mint a húsok. A fehérjehiány legsúlyosabb veszélye gyermekkorban, terhesség alatt és a szoptatás időszakában jelentkezik, amikor a szervezetnek a legnagyobb szüksége van ezekre az anyagokra.
Szintén súlyos probléma a kalcium- és D-vitamin-ellátás hiánya. Szigorú vegetáriánus étrendet fogyasztó emberek általában fehérje-, vitamin- és ásványianyag-hiánytól szenvednek, ami az angolkór kifejlődését segíti elő.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vegetáriánus étrend önmagában nem garancia az egészséges élethez.

Három csoportba sorolhatók azok az emberek akik: – az igazi vegetáriánus nem esznek húst, vagy …

Hozzászólás