Afázia

Afázia, más néven a láthatatlan betegség. Sok embert érint, mégse tudnak róla. Teljesen kiszámíthatatlan, bárkivel bármikor megtörténhet. Nincs előjele, hogy meg fog történni. De pontosan mi is az az afázia? Agyvérzés, agyinfarktus, vagy egy agyi baleset során jön létre a betegség, a normális beszédkészség elvesztését jelenti. „Szósüketségnek” nevezik, csak akkor jön létre, ha az agyban lévő beszédkészségért felelős rész sérül. Nem összekeverendő az egyéb ilyen problémákkal, például ami a gyerekeknél alakul ki. Orvosok a CVA rövidítést használják, ami az agyi ereket érintő sérülésekre utal. Hogy agyunk működjön, glükózra és oxigénre van szüksége. Ha CVA következtében felborul az agyi keringés, akkor agysejtek pusztulnak el az érintett területen. Nagyon ritkán jár egyedül a betegség, általában az agy más területei is sérülnek. Afázia során másik élet kezdődik, rengeteg dolog nehézzé válik, akár egy beszélgetés, vagy újság olvasás. Például gondolunk valamire, azt kimondjuk, de mást mondunk ki, mint amit gondolunk, de mi azt gondoljuk, hogy azt mondtuk ki, amire gondoltunk. Nem értelmi fogyatékosság, a betegek mindent megértenek, a visszacsatolással van a gond, nem tudják kifejezni magukat, a szavak összekuszálódnak. Gyakorlatilag újra kell tanulnia az egész nyelvet.
Hogyan is érdemes egy afáziással kommunikálni? Tudni kell, hogy súlyos betegség esetén csak a kulcsszavakat érti meg a beteg. Hagyni kell neki kellő időt, fontos a szemkontaktus, a lassú beszéd és a tömör mondatok. A non-verbális kommunikáció is rengeteget segíthet. Ha afáziás akar nekünk valamit mondani, kérdezzünk nyugodtan, tisztázzuk vele a főbb történéseket, a szereplőket, a helyszíneket. A választási lehetőségeket soroljuk fel.
Ne adjuk fel a beszélgetést, ha nem járunk sikerrel, akkor inkább tartsunk egy kis szünetet, később nagyobb sikerrel járhatunk.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi a mentáltréning?

A mentáltréning a „mentális” és a „tréning” fogalmakból áll. A tréningezés arra irányul, hogy jobb …

Leave a Reply