Kezdőlap / Agyvérzés / Agyvérzés megelőzése

Agyvérzés megelőzése

Az agyvérzés, más néven stroke esetében a legfontosabb, hogy azonnali kezelést biztosítsunk, azonban néhány módszerrel csökkentetjük annak valószínűségét, hogy az bekövetkezzen.
1. Az egyik legfontosabb dolog, amit az agyvérzés kockázatának csökkentéséért megtehetünk az a vérnyomásunk 140/95 határértékek alatt tartása. Ha esetleg korábban már volt stroke-ja, akkor a vérnyomás csökkentése megelőzheti az újabb stroke kialakulását. A mozgás, a stressz elkerülése illetve megfelelő kezelése, a normál testtömeg megtartása, a nátrium bevitel és a kevesebb alkoholfogyasztás mind hozzájárulhat a magas vérnyomás megelőzéséhez. Ezeken felül orvosa gyógyszeres kezelést javasolhat a magas vérnyomás kezelésére.
2. Az elhízás magas vérnyomáshoz és cukorbetegséghez is vezethet. Már 5 kg leadása is jelentősen csökkenti vérnyomást és javítja a koleszterinszintet. Fogyasszon kevesebb állati eredetű élelmiszereket, különösen a zsírosak és telített zsírt, ezáltal lassítani tudjuk az érelmeszesedést. Ha nem tudjuk ezek segítségével csökkenteni koleszterinszintünket, orvosunk koleszterinszint csökkentő gyógyszereket javasolhat.
3. A dohányzás abbahagyása csökkenti az agyvérzés kialakulását, és természetesen pénztárcánknak is jót tesz.
4. A cukorbetegség diétával, mozgással, a megfelelő testsúly megtartásával és gyógyszerek segítségével megelőzhető illetve kezelhető, így szintén csökken az esély az agyvérzés kialakulására.
5. Az aerob mozgások csökkentik az agyvérzés kialakulásának esélyét. A mozgás hosszú távú hatásában csökkenti a vérnyomást, növeli az úgynevezett „védő” koleszterint (HDL koleszterin), javítja az erek és a szív egészségi állapotát. Hozzájárul a fogyáshoz, cukorbetegségünk karbantartsához és csökkenti a stresszt. Lehetőleg alakítsunk ki egy napi 30 percből álló rendszeres mozgástervet, pl. gyalogolás, kocogás, úszás vagy biciklizés a hét legalább 5 napján.
6. A hirtelen stressz vérnyomáskiugráshoz vezet, ami az agyvérzés egyik fő kiváltó oka, míg a hosszútávon fennálló stressz magas vérnyomást okozhat. Igyekezzünk olyan életet élni, ami a legjobban megfelel adottságainak! A rendszeres mozgás és relaxációs technikák alkalmazása (relaxációs tréning, jóga, meditáció) mind hozzájárulnak a stressz mérsékléséhez.
7. Az alkohol az agyvérzés rizikófaktora és az agyvérzés megelőzését is szolgálhatja. A nagy mennyiségű alkoholfogyasztás növeli a magas vérnyomás, az ischemiás és a hemorragiás agyvérzés kialakulását. Azonban kis mennyiségű napi alkohol fogyasztása emelheti a „védő” koleszterin szintet és csökkenti a vér alvadékonyságát. Mind a két tényező az ischemiás agyvérzés kockázatának csökkenéséhez vezet.
8. A kokain, a krekk és egyéb kábítószerek mind az agyvérzés kialakulásához vezethetnek.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A felismerés életet menthet

Egyre többen hívják a mentőket, amikor a szélütés tüneteit észlelik. Az egészségügyi felvilágosító kampányok eredményeként …

Leave a Reply