Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Alacsony szénhidráttartalmú diéta

Alacsony szénhidráttartalmú diéta

A szénhidrátszegény diéta nem feltétlenül a szénhidrátok étrendből való teljes kiiktatását jelenti, ugyanis kis mennyiségben azokra is szüksége van szervezetünknek, ugyanis gyors (bár rövid ideig tartó) energiát biztosítanak a testünknek. Az a lényeg, hogy kevesebbet együnk belőlük, és amit megeszünk, az minőségi táplálék legyen. A váltás maga nem nehéz, mindössze eleinte igényel kis odafigyelést, és ha a hűtő és a kamra tartalmát szelektáljuk, elcsábulni sem fogunk. Az alacsony szénhidrát tartalmú étkezésnek több speciális formája létezik, ilyen például az Atkins- vagy a South Beach diéta. Követhetjük ezek pontos leírását is, de ha a szabályok betartása mellett a saját ötleteinkre hagyatkozunk, az eredmény akkor sem marad el.
A diéta ideje alatt a szervezet a felesleges zsírhoz fog nyúlni, az nem tárolni, hanem felhasználni fogja az elfogyasztott zsírt. Ennek ellenére az energiaszintünk nem fog csökkenni, nem érezzük magunkat gyengének és erőtlennek, szemben más diétákkal.
Az alacsony szénhidráttartalmú étkezésre akkor is áttérhetünk, ha nem szeretnénk fogyni, csak egészségesebben élni. Ezt segíti, hogy az adott diéta alatt több zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztanunk, utóbbiak közül is az alacsonyabb cukortartalmúakat. Emellett a hangsúly a fehérje dús ételeken van: a sovány húsokon, a halon, a tojáson és a zsírszegény tejtermékeken. Térjünk át az ételek párolására, de legalábbis kevesebb olajat használjunk a sütéshez. Hagyjuk el a fehér lisztet, helyette együnk teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket. Tésztafélékből a durum tésztákat részesítsük előnyben. Szabaduljunk meg a répacukorból, édesítésre inkább mézet, gyümölcscukrot és egyéb egészséges édesítőszereket használjunk.
A diéta „mellékhatásaként” nem csak könnyebbnek, karcsúbbnak, de energikusabbnak is érezzük majd magunkat. Ha kitartunk étrendünk mellett, a leadott kilók nem is csúsznak vissza ránk hetek, hónapok múltával sem.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás