Kezdőlap / Egészség és fitness / Fordítsunk több figyelmet a megelőzésre

Fordítsunk több figyelmet a megelőzésre

A droghasználat világszerte probléma, s egyre fiatalabbakat érint. Felmerülhet a kérdés: Vajon ki a hibás ebben?
Ha egy családban odafigyelnek a gyerekre, kap törődést, akkor nem fog drogfüggővé válni. Az lehet, sőt majdnem biztos, hogy minden gyerek vagy inkább fiatal kipróbálja a kábítószert, illetve alkalmanként használni is fogja. Ha a gyerek a családban jól érzi magát, elegendő szeretet és odafigyelést kap, nem szorul perifériára, akkor nincs veszélynek kitéve.
Az értékközvetítés a gyerek születésével kezdődik, tehát ezzel a problémával – mint ahogy sok mással is – korábban kell elkezdeni foglalkozni. A gyerekeket fel kell készíteni, s itt rendkívül fontos a család szerepe. Ha kiderül, hogy a gyerek mondjuk elszívott egy marihuánás cigarettát, beszélgetni kell vele, de nem szabad a dolgot úgymond túldimenzionálni, mert azzal, sokkal többe árthatunk neki. Mindig az lebegjen a szülő szeme előtt, hogy az egyszeri alkalomtó még nem lesz kábítószerfüggő a gyerek, viszont ha túlságosa is lerohanjuk, lehet, hogy a korábbi őszinte szülő–gyermek viszony sérül.
Ha a gyerek nem napi fogyasztó, akkor látványos tünet nem tapasztalható. Általában akkor próbálják ki, amikor először kapnak hosszabb „eltávot”. Ilyenkor célszerű másnap beszélgetni róla, hogy hogyan érezte magát, kikkel volt, merre jártak. Nem szabad direkt rákérdezni a dologra, hagyni kell, hogy ő beszélhessen az előző este történéseiről őszintén.
A legveszélyeztetettebb korosztály a 14 és 24 év közti fiatalok. A gyerek a legritkább esetben szól, hogy rendszeres fogyasztó, a szülőknek kell résen lenniük. Eredményei hirtelen romlása, viselkedésének megváltozása gyanakvásra adhat okot, ilyenkor érdemes elbeszélgetni vele.
Ha kiderül a drogfogyasztás, akkor a legjobb, ha a szülő először tanácsot kér egy szakembertől. Mindenképpen fontos, hogy a gyerek is érezze ez egy probléma, legyen úgynevezett betegségbelátása. Ha valaki csak úgy tud feloldódni, bulizni, ha anyagot használ, akkor sokkal súlyosabb problémák állhatnak a háttérben. Sokan szoronganak a gyerekek közül is, s ezt alkohollal, droggal ideig-óráig oldani tudják. Az életkor tekintetében mindenképpen csökkenés tapasztalható, nem ritka, hogy már általános iskola felső tagozatában kipróbálnak valamilyen szert a gyerekek, de középiskolában szinte biztos. A rendőrség általában nagy figyelmet fordít a megelőzésre a dada- és az iskola rendőre programokkal. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezeken a foglalkozásokon a gyerekek nyíltan beszélnek problémáikról. Fontos a megelőzésben, hogy a gyerekek és a fiatalok belássák, erre szükség van, s értük teszik. Az alsó tagozatosoknak nem kell a drogokról beszélni, mivel nem érdekli őket, de nem is nagyon tudják, hogy mi az. Felsősöknél már más a helyzet, de még ott sem mondható általánosnak a kábítószer kipróbálása, viszont a középiskolások körében gyakori jelenség. Sokkal nagyobb gondot jelent azonban az alkoholfogyasztás, mivel a szeszes italokhoz viszonylag könnyen hozzájuthatnak. Az előadások során a büntetőjogi következményekre hívják fel a figyelmet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

1 hozzászólás

  1. Drog prevenciós önkéntes vagyok, így ez a téma eléggé közel áll hozzám.
    Sokan írnak erről mindenfélét, de hiányzik belőlük az objektivitás.
    Ez a cikk több okból is elnyerte tetszésem, leginkább az egyszerű, könnyen érthető fogalmazása, valamint a lényegretörő mivolta miatt.
    Gratulálok!

Hozzászólás