Kezdőlap / Társadalom / Házasság / Alakítsuk otthonunkat a „saját képünkre”!

Alakítsuk otthonunkat a „saját képünkre”!

Tegyük egyéni jellegűvé otthonunkat. Hagyományosan a lakás berendezése, otthonossá tétele, díszítése az asszony joga és kötelessége. A férj ritkán vett részt ebben a „nőies” tevékenységben, így az otthon képe többnyire csak a feleség ízlését, egyéniségét tükrözte. Azt is csak legjobb esetben. S nemcsak azért, mert sokszor nem nagyon volt mit tükrözni, hanem, mert divatutánzásból, előkelősködésből vagy egyszerűen csak megszokásból sablonos megoldásokat alkalmaztak, jellegtelen vagy mindkettőjük egyéniségétől idegen lakásdíszeket vásároltak. A lakáskultúra egészen a legutóbbi időkig meglehetősen alacsony szintű volt. Pedig az egyéni jellegű lakás nem pénzkérdés. Igen egyszerű eszközökkel is egyénivé lehet varázsolni egy otthont, csak egyéni ízlés, fantázia és bátorság kell hozzá. S akkor lesz igazi közös otthon, ha mindkét házastárs ízlését tükrözi arányos és összeegyeztetett módon.
A személyiség változásával, fejlődésével természetesen az otthon képének is változnia kell. A lakás átrendezése a fejlődés új szakaszát jelképezheti.
Gondoskodjunk időnkénti kikapcsolódásról és külön programokról is. Ennek egyik értelme, hogy a házastársaknak szükségük van közös kikapcsolódásra, különösen, ha gyermekeik vannak. Fárasztóvá és unalmassá válhat, ha kivétel nélkül minden estét és hétvégét a gyermekkel együtt töltenek, ha nincs rendszeresen néhány szabad órájuk, amikor zavartalanul kettesben lehetnek, házastársi magánéletet élhetnek. Pedig csaknem mindenütt megoldható, hogy a gyermekek felügyeletét egy-egy estére vagy napra külső segítséggel biztosítsák, s ők maguk elmehessenek együtt valahová, vagy egyedül, gyerekek nélkül maradhassanak otthon.
De a közös kikapcsolódás nem pótolja az egyéni kikapcsolódást és magánéletet, amire szintén szükségünk lehet. Egy amerikai családszociológus (C. Kirkpatrick) szerint, „ha minden rendben van, akkor sem árt néha egy kis távollét, hogy élvezhessük a visszatérés örömét”. Ne tekintsük előírásnak, mint a zárt házasságban történik -, hogy szórakozni, kikapcsolódni, üdülni csak együtt mehetünk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Családtervezés és fogamzásgátlás

Sokan a családtervezés és a fogamzásgátlás, vagyis a teherbe esés megelőzése között éles ellentétet látnak. …

Hozzászólás