Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A bendőalkalózis és az ammóniamérgezés(alkalosis ingestae ruminis)

Állategészség védelem: A bendőalkalózis és az ammóniamérgezés(alkalosis ingestae ruminis)

Az előgyomrok alkalózisa és az ammóniamérgezés heveny, félheveny vagy idült lefolyású. Hibás takarmánykészítésre, takarmányozásra visszavezethető emésztési és általános anyagforgalmi zavarral járó megbetegedés. A kórkép a tömegesen tartott állatállományban a „mérgezés” fogalmát kimerítő módon jelentkezik. A bendő pH-ja a normális (6,4-6,8) értékről lúgos irányba (pH 8,0-8,5) eltolódik, és a fermentáció számára kedvezőtlen környezet alakul ki.
Az előgyomrok alkalózisa a gyorsan lebomló, fehérjében gazdag (lucerna, extrahált szója, repce, napraforgódara, szárított baromfiürülék), különösen szénhidrátokban és rostban szegény takarmányféleségek szoktatás nélküli vagy nagy (40-60%-on felüli) mennyiségben való etetése, illetve túletetése után jelentkezik.
Ammóniamérgezés nitrogéntartalmú (NPN) takarmánykiegészítők (karbamid, karbamid-foszfát, biuret, ammónium-hidroxid, ammónium-karbonát stb.) szoktatás nélkül vagy nagy mennyiségben való etetése után várható.
Tünetek. Az előgyomrok egyszerű alkalózisának tünetei: a beteg állatok mozgásának lassulása, tompultsága, a takarmányfogyasztás csökkenése, a bendőmozgások ritkulása és renyhesége, a gyakori felfúvódás stb. A bélsár felhígul, a tej mennyisége és zsírtartalma csökken, a bendőtartalom ammóniaszagú, kémhatása lúgos, az ammónia mennyisége a bendőben 50 mg/ 100 ml fölé emelkedik.
A mérgezést kiváltó NPN készítmények felvétele után az ammóniamérgezés első tünete a bendő-összehúzódás megszűnése. Az állatok tekintete ijedt, izomremegés jelentkezik. Később kólikás nyugtalanság lép fel, az állatok nyálaznak, merev lábállással hátrálnak, földre vetik magukat, izzadnak, a légzés felületes, a pulzus szapora. Az izomgyengeség, az ingerületátvitel zavarai miatt a járás rogyadozó, az állat lefekszik. A fekvő állat környezetére nem reagál, légzésbénulás következtében egy-két órán belül elhullik.
Gyógykezelés. Az előgyomrok alkalózisára és az ammóniamérgezésre jellemző tünetek észlelését követően a gyógykezelés sikerét az azonnali beavatkozás döntően meghatározza. Általánosan használt módszer, hogy a szarvasmarha- és juhtelepeken elsősegélynyújtásra ételecetet vagy tejsavat tartalékolunk. A jellemző tünetek észlelésekor 2-3 l ételecetet egy vödör vízben felhígítunk, amelyből a szarvasmarhával két-három vödörnyit, a juhval 5-10 l-t hosszú nyakú üvegből megitatunk. Ezt követi az állatorvosi gyógykezelés.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás