Kezdőlap / Állatok / Állategészség védelem: A fejlődési rendellenességek

Állategészség védelem: A fejlődési rendellenességek

A veleszületett fejlődési rendellenességek kialakulhatnak genetikai hatás következtében (gametikus mutáció) vagy teratogén hatás eredményeként (a magzatot ért szomatikus mutáció, hipertermia, anoxia-hipoxia, mérgezés, fertőzés stb.).
A magzati fejlődés lehet hiányos. Ez előfordulhat gátlásból, esetleg a szerv nem alakul ki vagy csak nyomokban látható, esetleg csökevényes marad. A jelenségek körülírt formában is előfordulhatnak egyes szervekben vagy szövetekben, illetve az előbbiek számbeli csökkenése is bekövetkezhet. A magzati fejlődés során egyes hasadékok, nyílások záródása elmarad, csöves szervek nem vagy csak hiányosan (szűkület) nyílnak meg. Elmaradhat vagy csupán hiányosan megy végbe bizonyos szervek szétválása, továbbá előfordulhat az is, hogy az egyedfejlődés alkalmával egyes szervrészek visszaalakulása marad el.
Esetenként túlzott mértékű fejlődés is megfigyelhető a magzaton, egyes szervek kettőzött vagy többszörös előfordulásában, vagy p1. óriás növekedés formájában (gigantizmus).
Bizonyos esetekben előfordul szövetek vagy szervek rendellenes helyen való képződése, fejlődése, ezek egymással való felcserélődése is.
A főbb fejlődési rendellenességek kórtani szempontból lehetnek: magános és kettős torzok. A kettős torzok elkülönültek vagy összefüggőek, ez utóbbiak részarányosak vagy részaránytalanok.
Az állatbetegségek általános és/vagy jellegzetes klinikai tünetekben nyilvánulnak meg. Az élő, de beteg állatok esetében rendkívül fontos a viselkedésükben (mozgásban, táplálkozásban, hangadásban stb.) történt változások mielőbbi felismerése. Az
állatokon külsőleg is jelentkezhetnek elváltozások (gyapjúhullás, bőrpír, sárgaság, foltok a bőrön stb.), ezeknek az észlelése is igen fontos feladat. Az állatállomány gondozásában naponta részt vevők találkozhatnak elsőként a betegségre utaló tünetek megjelenésével. A járványvédelmet és az állomány gyógykezelését illetően nagyon fontos az állatorvos mielőbbi értesítése, aki a rendelkezésre álló adatok és lehetőségek alapján a további lépéseket (diagnózis felállítása, gyógykezelés, állategészségügyi igazgatási eljárások stb.) megteszi. Az állatokkal közvetlenül foglalkozók egyes esetekben képesek elsősegély nyújtására, majd a további gyógykezelési feladatok ellátására.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Állategészség védelem: Fertőző bursitis

Kóroktan. A betegség kórokozója birnavírus. A vírus nagyon ellenálló, az alomban egy-négy hónapig fertőzőképes marad, …

Hozzászólás