Atkins diéta

Az Atkins diéta lényege a zsírégetés beindítása. Csökkentett szénhidrátbevitel mellet a szervezet néhány nap elteltével elkezdi felhasználni a zsírszövetekben tárolt zsírkészletet, azaz megkezdődik a zsírégetés, a súlycsökkenés. Az Atkins diéta négy szakaszból áll:
1. Bevezető szakasz: A kéthetes bevezető szakasz célja a zsírégetés beindítása, melyet a szénhidrátok korlátozásával lehet elérni. Nem fogyaszthatunk gabonaféléket, kenyeret, tésztát, gyümölcsöt, keményítő tartalmú ételeket, tejet, joghurtot, túrót, olajos magvakat, és koffein tartalmú italokat. Enni lehet a diéta alatt baromfihúst, halat, kagylót, tojást, vörös húsokat. A rántott húsok kerülendőek a panír magas szénhidráttartalom miatt! Főzéshez használhatunk vajat, növényi olajokat (olíva-, napraforgóolaj). Megengedett a napi 20 gramm szénhidrát bevitele például zöldségek, kis mennyiségű sajt, tejföl, tejszín. Édesítéshez cukor helyett szukralózt, szacharint, ciklamát javasolt használni. Mint minden diétánál, úgy jelen esetben is minimum napi 2 liter folyadékbevitel szükséges!
2. Folyamatos súlyvesztés szakasza: A második héttől naponta 5 grammal lehet emelni a szénhidrátbevitelt, mely történhet másfajta zöldségek, olajos magvak, túró, sajt, hüvelyesek, keményítő tartalmú zöldségek fogyasztásával.
3. A súlymegtartás előkészítése: Már többféle szénhidrát fogyasztása is megengedett. Ebben a szakaszban kitapasztalható, hogy szénhidrát-bevitellel hogyan optimalizálhatjuk testsúlyunkat.
4. Súlymegtartás: Az előző hetekben elsajátított étkezési szokások megtartása, az elért súlyveszteség megtartása az Atkins diéta befejező része.
A diéta alkalmazásához fontos, hogy tudjuk az élelmiszerek zsír, fehérje, és szénhidrát-tartalmát, ennek érdekében szükségünk lesz tápanyagtáblázatra. Tanácsos a diéta megkezdése előtt tanulmányozni az Atkins féle fogyókúra lényegét („Dr. Atkins forradalmian új étrendje” című könyv).

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Hozzászólás