Kezdőlap / Egészség és fitness / Pszichológia / Az agresszió ellenpólusa a kommunikáció

Az agresszió ellenpólusa a kommunikáció

A síró babának „hiányérzete” van, új, ismeretlen bajt érez. Ne áltassuk magunkat tehát azzal, hogy „csak fejleszti a tüdejét”, ahogy olyan gyakran hallani! Nagyon jól tudjuk, hogy a tüdeje tökéletesen működik, és a kellő időben kifejlődött! Ne szórakozzanak azzal az első életévben, hogy a hatalmukat gyakorolják a csecsemőn, aki ettől legfeljebb erősebben fogja érezni saját tehetetlenségét! Mutatkozzanak mindenhatónak a vigasztalásban, az etetésben, a szórakoztatásban, de soha ne a megvonásban, mert ez lesz az erőszak első lépcsője, amire Önök, a szülők léptetik fel a babát.
Tudjanak róla, hogy mindjárt az elején kiiktatják a természetes erőszakot (ez a baba védekező ereje a veszély, a hiány, a fenyegetettség ellen), ha a csecsemő szükségletei elé mennek. Az első évben a gyermek az önök szívének, életének legnagyobb gondja kell legyen, és ez a szülői gondoskodás bizalmat és derűt vált ki. A szüleinek köszönhetően tanul meg , a gyerek kommunikálni.
Mert íme a legfontosabb: az agresszió ellenpólusa nem a gyöngédség, hanem a kommunikáció.
A gyöngédség az erőszak tagadása, és a dialógus, a megértés, a szavakon keresztüli kompromisszumkeresés megakadályoz és értelmetlenné tesz minden agresszív és erőszakos aktust. Az erőszak annak az, embernek az eszköze, akinek nincsenek szavai, vagy már nem találja azokat, és aki fenyegetve érzi magát a Másiktól. Az erőszak egyrészről az Alany önbizalomhiányára és izolációjára alapszik, másrészről a Másikkal való kommunikáció hiányából fakad. A szülőnek tehát két nagy feladata van az első évben:
a) a gyermek bizalmának kialakítása
b) bevezetés a beszédbe.
Az első hónapokban nem szabad sem fenyegetni, sem megütni a csecsemőt, sem azzal próbálkozni, hogy megfélemlítjük, mert szavak és fogalmak nélkül nem tud kellőképpen védekezni az önök tréfái és trükkjei ellen, és keservesen sírni fog!
A gyermek számára veszélyes az a szülő, aki hatalmat gyakorol fölötte akár fizikailag (durván bántalmazva erővel akarja elérni azt, amit általában nem lehet a csecsemőnél); akár morálisan (gúnyolódik vele vagy a naivitásával).

Ezt mindenképpen olvasd el!

Értelmi retardáció

A népességnek mintegy 3 százaléka – ami elég tetemes rész! – olyan alacsony teljesítményt nyújt …

Hozzászólás