Az agresszió

A latin agressio szóból ered,jelentése támadás. Agressziónak nevezünk minden olyan szándékos cselekvést, ami valakinek, vagy valaminek kárt, sérelmet, vagy fájdalmat okoz. Az agresszió a düh eredménye, annak levezetése. Elsősorban erőszakos, támadó magatartást von maga után, de utalhat sértő, kihívó modorra is. Az agresszivitás ellenséges, mások elleni verbális vagy tettleges támadásokban megnyilvánuló viselkedés. Vagy pedig lehet haragos szóváltás, verekedés, vagy háborús összetűzés is.
Van a nyílt agresszió, mikor az embert semmilyen tényező nem gátolja, és kiadja magából a gőzt, és így frusztráltsága csökken.
Amikor erre nincs lehetőség, mert valamilyen gátló tényező megakadályoz minket a felszabadulásunkban, akkor elfojtott agresszióról beszélünk. Ilyenkor uralma alá vonhat minket a sértődés, vagy a depresszió.
Napjainkban úgy tűnik, hogy az agresszió jobban jelen van, mint bármikor. És mivel jelen van, napról-napra befolyásolja az életünket, a mindennapjainkat.
Ez a megvalósult támadási szándék, két fél közül az egyik hátrányára létrejött erőszakos cselekedet, mely megfigyeléssel és utánzással tanulható. A szorongás érzését keltheti az agresszorban, ami gátolja a további agressziót, akkor ha látja cselekedeteinek sérüléssel járó következményeit.
Az agresszió lehet konfliktus megoldó technika, egy szándékos viselkedési forma, mely a másik embernek fizikai vagy lelki bántalmat okoz.
Az embertől vagy állattól jobb távol tartani magunkat, mert soha nem tudjuk az adott pillanatban mi játszódik le bennük és mire képesek.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Önvédelem nőknek

A fájdalomról és a félelemről: A legjobban a világon a fájdalomtól félünk. Ennél jobban talán …

Hozzászólás