Kezdőlap / Függőségek / Az alkoholizmus kialakulásának lehetséges okai

Az alkoholizmus kialakulásának lehetséges okai

Napjainkban az alkoholbetegség az egyik legelterjedtebb függőség. Az alkalmankénti mértékletes alkoholfogyasztás semmiképpen nem nevezhető még betegségnek, függőségnek. A helyzet akkor kezd komoly méreteket ölteni, amennyiben már nem az ember irányít, hanem az alkohol.
Egyes nézetek szerint az alkoholizmus, mint szenvedélybetegség, genetikailag örökölhető. Valószínűbb azonban, hogy sokkal inkább a gyermekkorban látott szülői minta lehet hatással a személyiség későbbi alakulására. Ha a gyermek azt látja a szüleitől, hogy a problémák megoldását az alkoholban találja meg a szülő, talán akaratlanul is követni kezdi ezt a példát.
Gyakoribb azonban az a forgatókönyv, amikor a függőségben szenvedő nem képes másként kezelni az életében felmerült gondokat, és alkohollal átláthatóbbnak, megoldhatóbbnak és kevésbé fenyegetőnek tűnnek a helyzetek. A hangsúly azon van, hogy ilyennek tűnnek…hiszen mint minden függőséggel, az alkoholizmussal kapcsolatban is fontos megemlítenünk, hogy a „szer” csak ideig-óráig nyújt segítséget, a helyzet pedig napról-napra rosszabb lesz. A pszichés hozzászokás mellett testileg is alkalmazkodik a szervezet és folyamatosan többet tolerál, a hosszú távú testi zavarokról és betegségekről nem is beszélve.
Az alkoholisták személyisége szinte kivétel nélkül egyéb pszichés betegségeket is mutat. Gyakori a depresszió, a pánikbetegség, a feszült idegállapot és a mindezekkel együtt járó tünetek; az értéktelenség érzése, a kilátástalanság, az indokolatlan hangulatváltozások, szorongás, tompultság, érzelmi kiégettség, motiválatlanság, örömtelenség, céltalanság.
A korai tünetfelismerés rendkívül fontos a környezet részéről, hiszen a beteg sokszor nincs is tudatában, hogy valójában mekkora problémával áll szemben. Pszichiátriai és gyógyszeres kezeléssel megállítható a folyamat, de aki egyszer beleesett már az alkoholizmus csapdájába, nagyon vigyáznia kell, mert hasonlóan más függőségekhez, csak erős kontrollal előzhető meg, hogy újra megtörténjen.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismamák netfüggősége

Az már nem számít újdonságnak, hogy az internet függőséget okoz. Azonban míg eddig ez a …

Leave a Reply