Kezdőlap / Függőségek / Függőség mint betegség

Függőség mint betegség

A függőség más néven valamihez történő hozzá szokás, lényegében ezt még nem kell úgy értelmeznünk mintha valami rossz dolog lenne mert a függőség szó több dologhoz is kapcsolható.
Ilyen lehet, hogy függünk valamilyen téren a családunktól vagy a munkahelyünktől, függhetünk bárminemű kapcsolattól ami alapjába véve még nem lehet rossz. Viszont a függőségnek van egyéb jelentése is, mondjuk alkohol függőségben szenvedhetünk, vagy drog, esetleg lehet játék szenvedélyünk amely már függőséget okozhat. Az internet térhódítása következtében egyre többen töltik a napjaikat az internet előtt és ezáltal már szinte az internet rabjaivá válnak.
A közösségi oldalak megjelenésével egyre több ember talál rá olyan ismerősökre akikről már rég nem hallott, de új ismeretségek kialakítására is meg van a lehetőség ilyen oldalakon. Ez pedig már jelentős időt el vesz az emberek életéből úgy, hogy fel sem tűnik az internet előtt ülőnek, hogy – hogy elrepült az idő. Cikkem a függőséget okozó különböző káros szenvedélyekről szól mely életeket, családokat tehet tönkre nap mint nap.

Drog függőség

Drogok olyan mesterséges és természetes anyagok amelyek bejutnak a szervezetbe és ott káros hatást gyakorolnak az idegrendszerre, aminek következtében függőséget okozhatnak az egyén számára. Vannak olyan drogok amelyek azonnali függőséget okoznak és ebből való kigyógyulásra hatalmas erőfeszítésre és munkára van szükség, nagy mértékben függ az adott személy akarat erejétől. A drogoknak különböző fajtája létezik, heroin, morfin, LSD, kokain, speed, ezek már a keményebb drogok közé tartoznak. Függőséget okozhatnak a különböző serkentőszerek mint pl.: a koffein, különböző energia tartalmú italok is valamilyen szinten. Ezek a szerek mind az életünk megrövidítését okozhatják és olyan nagymértékben történő függőséggel sújthatnak, hogy talán soha nem tudnánk a drog csapdájából szabadulni. Világméretű problémává vált a drog fogyasztás, a hatóságok töretlen küzdelme és harca sem tudja megakadályozni a különböző drogok beszivárgását az országok határain. Egészségügyi és egyben társadalmi problémákat is okoz, munka képtelenné válnak az ilyen szereket használó személyek. Családokat tesz tönkre és család tagokat szakít el egymástól örökre. Különböző alvilági hatalmak milliárdos bevételekre tesznek szert a drog üzletnek köszönhetően. Vannak viszont különböző kultúrák amelyek csupán bizonyos szellemi állapot megváltoztatása céljából használják még pedig azért, hogy ezáltal még közelebb érezhessék magukat a túlvilági léthez. Általában különböző bennszülött törzsek alkalmaznak hallucinogéneket e célból. Nagymértékben letudja építeni a drog a használóját személyiségileg és egészségileg is egyaránt, amelyből már felállni szinte lehetetlen és egy élet hosszig tartó küzdelmet okozhat amelyből győztesként nagy általánosságban mondva a drog kerül ki.

Alkohol függőség

Alkohol függőség más néven alkoholizmus is hasonló problémákhoz vezethet mint a drog, viszont ennek a térhódítása könnyebben történhet meg hisz nem sújtják a terjesztőjét börtönbüntetéssel és egyéb szankciókkal ha megfelelő keretek között történik. A fogyasztójára viszont ugyan olyan veszélyekkel lehet mint a drog. Életeket tehet tönkre és ezzel együtt családokat szakíthat szét. Ez egy szenvedély betegség mely nagymértékben negatívan befolyásolja az ember életét. A nagymértékű alkohol fogyasztás következtében lelki és testi függőség alakul ki az alkoholt fogyasztó személynél. A fizikai egészséget nagy mértékben károsítja, máj zsugorodással, hasnyálmirigy gyulladással, különböző rák kialakulásáért is felelős. A szellemi egészséget olyan nagy mértékben lerombolhatja, hogy az alkohol fogyasztója akár még öngyilkosságot is elkövethet vagy bűncselekményt az alkohol befolyásoltsága miatt. Képesek valakik egész havi kemény munkával megkeresett pénzüket italra költeni és itt tudnák vissza kanyarodni a családok széthullásához mert itt erős össze függés van a két dolog között.

Játék függőség

A játék függőség inkább csak szellemi függőséget okoz az adott személy számára amitől viszont lehet, hogy nehezebben tud szabadulni. Itt is fenn áll a veszélye annak, hogy komoly pénzektől eshet el akiben egyszer kialakul a játék szenvedély, képes még bűncselekményeket is elkövetni csak, hogy csillapíthassa múlni nem akaró vágyát aziránt, hogy minél több pénzt tudjon nyerni rövid idő alatt. Vagyonok úszhatnak el szinte pillanatok alatt ha valaki egyszer ebbe belekezd, és innen már a lejtőn elég nehezen van megállás mivel ebből kifolyólag könnyen a pohárhoz lehet nyúlni ami viszont már elindítja az egyént az alkoholizmus útján is. Nagyobb mértékben a férfiakat érinti a játék függőség, a vagyonok elúszása mellett a hírnevükben is csorba eshet továbbá az eladósodás szelleme is ott lebeghet a fejük felett amiből úgyszintén nincs nagyon kiút. Milliárd dolláros bevételei vannak a különböző kaszinóknak világszerte az ilyen személyeknek köszönhetően.

Internet függőség

A cikkem elején már szóltam pár szót az internet függőségről, ez jelentősen befolyásolhatja az emberi elmét. Valamilyen szinten mindenkiben már kialakult némi függőség az internettel kapcsolatban aki használja napi szinten, hisz egyre több ember fér már hozzá a világ minden részén. Napi hozzáféréssel órák eltelhetnek úgy, hogy az internetet búja az ember. Munkahelyek válhatnak ez miatt veszélyben mivel a munkahelyek többségében is már elérhető a világháló. Gyakran sokan esnek kísértésbe és nem számolva a következményekkel vagy már olyan szintre jutva, hogy nem is érdeklik a következmények internetezéssel töltik az időt a munka helyett. Emiatt kevesebb idő jut az eltervezett munkára és kapkodva, ló halálába végzik el a munkájukat.
Ennek az eredménye pedig a hibásan elvégzett munka, jelentős presztízs vesztés az ügyfelek és a főnökök előtt. Nagy veszélyben vannak a fiatalok is akik szinte már az életük nagy részét az internet rabságában töltik. interneteznek az iskolában, otthon, telefonon, útközben akár merre is mennek. A személyes kommunikáció jelentősen háttérbe szorult az internet világméretű elterjedésének következtében.

Ma már sok minden függőséget okozhat számunkra, cél, hogy próbáljuk úgy élni életünk, hogy mi irányítsuk saját sorsunk. Ne azok az eszközök, termékek amelyeket mi magunk állítottunk elő saját magunk kényelmének és igényeinek a kielégítésére.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismamák netfüggősége

Az már nem számít újdonságnak, hogy az internet függőséget okoz. Azonban míg eddig ez a …

Hozzászólás