Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Az allergia olyan, mint a kaméleon

Az allergia olyan, mint a kaméleon

Bizonyára sokan meglepődnek a címet olvasva. Pedig sok igazság van benne, ugyanis az allergia számtalan színben, formában jelentkezhet, ezért találó a hasonlat.
Okozhat hasmenést, náthát, viszketést, fulladást, bőrbetegséget, könnyezést, sőt ugyanolyan allergiának más-más a megjelenési formája az egyes betegeknél.
Az ekcéma csoportosan elhelyezkedő viszkető hólyagok formájában jelentkezik, melyek hámlanak vagy nedveznek. A bőr száraz vagy vörös, továbbá repedezett, pikkelyes is lehet. Nem fertőző, de nagyon nehéz kezelni, és gyakran kiújul.
A csalánkiütés szintén allergiás bőrbetegség, rendszerint nem súlyos, veszélyessé akkor válhat, ha eléri az arcot és nehézzé válik a légzés. Jól körülhatárolt területen piros szélű, kiemelkedő foltok jellemzik, melyek mérete kis pöttytől 10-15 cm átmérőig terjednek, és nagyon viszketnek. Van heveny formája, ami néhány nap alatt elmúlik, de létezik krónikus csalánkiütés is, amely hónapokon keresztül kínozza a “hordozóját”.
A szénanátha és az allergiás kötőhártya-gyulladás tünetei az állandó tüsszögés, az orrfolyás és orrdugulás, valamint a könnyező, viszkető szem. A szénanátha, mint a neve is mutatja, szezonális megbetegedés. Tavasszal a virágpollenek, nyáron, kora ősszel
különböző füvek, gyomnövények váltják ki. Ha téli időszakban is előfordul, azt valószínűleg a házi por vagy valamilyen étel okozza.
A szénanáthát könnyebb megelőzni, mint gyógyítani. Aki érzékeny rá, kerülje a szabadban tartózkodást, és ne aludjon nyitott ablak mellett a nagy pollensűrűség időszakában.
Az asztma leggyakrabban gyermekkorban előforduló, köhögéssel járó krónikus betegség, mely szintén allergiás eredetű. Rohamokban jelentkező nehézlégzés, légszomj jellemzi. Élettani háttere a hörgőizmok görcse, a kis hörgők gyulladása és a hörgőváladék besűrűsödése. A betegség súlyossága egyénenként különböző: van, akinél csak időnként jelentkeznek a tünetek, másoknak szinte folyamatosan légszomjuk van. Az öröklődés mellett a levegőszennyezettség a legfőbb kiváltó oka, de szerencsére serdülőkorra többnyire elmúlik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás