Kezdőlap / Egészség és fitness / Az antioxidánsok szerepe szervezetünkben

Az antioxidánsok szerepe szervezetünkben

Az antioxidánsok rendkívül fontos anyagok, melyekre szüksége van a szervezetünknek. Többnyire rákellenes hatásukat emelik ki, de ezen kívül még számos betegség ellen védenek, emellett pedig segítik fiatalon tartani a bőrt, ami szintén pozitív hatásuk közé sorolható.
De hogyan is működik szervezetünkben az antioxidáns? A szabad-gyökökkel ellentétesen, vagyis míg a szabad-gyökök negatívan érintenek bennünket, fokozzák sokféle betegség kialakulását és öregítik a bőrt, addig az antioxidáns felveszi velük a harcot, igyekszik eltávolítani a szervezetből a lehető legtöbb szabad-gyököt. A folyamat megállás nélkül játszódik le a testünkben, hiszen rengeteg tényező fokozza a szabad-gyök termelést. Ilyen például a testedzés, vagy a hormonális hatások, de az egészségtelen életmód, a dohányzás és a szmog ezt még inkább elősegítheti.
Tehát világos, hogy életmódunkkal, étkezésünkkel mindig arra kell törekednünk, hogy a lehető legtöbb antioxidáns legyen jelen a szervezetben. Antioxidáns például az A-, E-, és C-vitamin. Míg a C-vitamin vízben oldódik, így pótlásáról folyamatosan gondoskodni kell, az első két vitamin zsírban oldódó. De antioxidáns még a szelén is és a likopin. A likopin nagyon fontos antioxidáns, mely egy festékanyag, ami a gyümölcsök és zöldségek húsát vörösre színezi. Éppen emiatt hallani sokfelől, hogy a vörös zöldség és gyümölcs antioxidáns tartalmú és rákellenes. Legnagyobb mennyiségben a paradicsomból nyerhetünk likopint, így fogyasztása javasolt mindenki számára. Bővelkedik antioxidánsokban egy sokak által kedvelt növény, a bodza is, melyből előszeretettel készítenek szörpöt, italt, teát, vagy bogyójából lekvárt. Érdemes áttanulmányozni, milyen ételféleségek tartalmaznak antioxidánst és az szerint alakítani étrendünket.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás