Kezdőlap / Divat-szépség / Az arcplasztika esetleges szövődményei

Az arcplasztika esetleges szövődményei

Természetesen nincsen olyan sebészeti beavatkozás, amellyel kapcsolatban ne alakulhatnának ki váratlan szövődmények. Nyomban hangsúlyoznunk kell, hogy az arcbőr felvarrása során rendkívül ritkán fordulnak elő komplikációk. A haematomák (tehát a kis vérömlenyek) kialakulásának lehetőségéről már tettünk említést, de azt is el kell mondani, hogy ezek megszüntetése egyáltalán nem jelent nehézséget az orvos számára. Komolyabb szövődményre csak akkor kellene számítani, ha az orvos nem a megfelelő gondossággal járna el a hekatombák kezelésekor, de ez a lehetőség gyakorlatilag kizárható. Egészen ritkán fertőzés is kialakulhat, de az orvos tudja, hogyan lehet azt felszámolni.
Nem okoz-e a műtét érzéskiesést? – kérdezik gyakran a műtétre készülők. Az arc idegekkel rendkívül gazdagon ellátott terület, ezért gyakorlatilag elkerülhetetlen, hogy az idegek meg ne sérüljenek. A sérülés következményeként bizonyos mértékű érzéstelenség alakul ki a bőrben. Ez az érzészavar, fonákérzés több héten át szokott tartani, de rendszerint fokozatosan csökken, majd teljesen megszűnik. Egészen kivételesen fordul elő, hogy az érzéskiesés igen kis bőrterületeken végleg megmarad. Magától értetődik azonban, hogy a műtét alkalmával egyetlen valóban jelentős ideg sem sérül meg. Vannak olyan betegek, akik azt szeretnék tudni, hogy egy nagyobb ideg sérülése miatt kialakuló bénulásnak milyen nagy a veszélye. Erre a kérdésre az a válasz, hogy ilyen durva hibát egyetlen sebész sem követ el. A nyakon azonban a műtét után kellemetlen, feszülő érzés alakulhat ki, de ez néhány hónap leforgása alatt fokozatosan enyhül.
Talán még arra kellene felhívni a figyelmet, hogy a műtétet követő fél év során kisebb változások bekövetkezésével még számolni kell. Alapjában véve ezek nem súlyosak, és ha az ember nem nézegeti magát nagyon alaposan a tükörben, akkor talán fel sem tűnnek. Körülbelül fél évre van szüksége az arcnak ahhoz, hogy a beavatkozás utolsó következményeit is kiheverje, csak ennyi idő elteltével lehet az eredményt – jobb szó nem lévén rá – véglegesnek minősíteni. Ekkor már teljesen biztos lehet az ember abban, hogy az új arc tartósan megmarad.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A zsírszövet eltávolítása

Aki már egyszer komolyan harcolt a túlsúlya ellen, az jól tudja, hogy tulajdonképpen egészen elfogadható …

Hozzászólás