Kezdőlap / Társadalom / Házasság / Az első utópikus kísérletek

Az első utópikus kísérletek

Az utópikus szocializmus eszméinek hatására már a múlt század első felében kísérletek kezdődtek olyan közösségek kialakítására, amelyekben a nemek viszonyát is újszerűen próbálták rendezni. A század folyamán több tucat ilyen kommunát alapítottak, ezek többsége azonban rövid életű volt. Csaknem valamennyire jellemző, hogy – a korai forradalmi mozgalmakhoz hasonlóan – céljaikat vallási köntösbe burkolták, bibliai idézetekkel próbálták alátámasztani.
A legsikeresebb múlt századi, kísérleti közösség valószínűleg az Oneida kommuna volt, amely mintegy 30 évig működött New York közelében, alapítójának, J. H. Noyesnak erőskezű vezetése alatt. Noyes az őskeresztények közösségi szellemét próbálta meghonosítani közösségében. Az őskeresztény tanítás szerint hamarosan elérkezik a„mennyek országa”, amelyben nem lesz szegény és gazdag, mert minden tulajdont eltörölnek. S minthogy a zsidó-keresztény felfogás szerint a házasságban a nő a férfi tulajdonába kerül, isten országában házasság sem létezhet. Noyes szerint a polgári házasság ellentétes a Bibliával és az emberi természettel, így nem csoda, hogy féltékenységre, házasságtörésre és más bűnökre vezet. A Szentírás „szeressétek egymást” parancsa nem azt jelenti, hogy mindenki csak egy embert szerethet egész életében, hanem épp ellenkezőleg, minél többet kell szeretnünk.
Ennek megfelelően az Oneida közösségben nem engedélyezték, hogy egy férfi tartósan kisajátítson magának egy nőt, vagy hogy bármilyen kényszer érvényesüljön a nemi kapcsolatokban. A szexuális anarchia elkerülése érdekében azonban a közösség szabályozta a kapcsolatlétesítést. Ha pl. egy férfi nemi kapcsolatba kívánt kerülni egy nővel, ezt az óhaját bejelentette egy bizottságnak, amely megkérdezte a szóban forgó nőt, van-e kedve ehhez a kapcsolathoz. Ha igen, akkor a bizottság engedélyezte, hogy a férfi esténként egy-két órára felkeresse a nőt szobájában. Amennyiben a nő nem kívánt gyermeket, a férfi kötelessége volt, hogy a fogamzásgátlásról – megszakított közösülés révén – gondoskodjon. A kapcsolatot bármelyik fél befejezettnek nyilváníthatta. A gyermekek neveléséről a közösség gondoskodott. Megtehette, mert a kommuna egyben termelőszövetkezet is volt, amelyben a nők is vezető pozícióba kerülhettek.
Végeredményben azonban az Oneidát is a legfőbb vezető, Noyes tekintélye tartotta össze, s amikor ő nyugalomba vonult, a kommuna hamarosan átalakult pusztán gazdasági vállalkozássá.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Legyünk nyitottak gyermekeink felnőtté válására

A legtöbb szülő sajnos értetlenül szemléli gyermekei gondjait. Főleg a bizalmas, bensőséges kapcsolat hiánya miatt, …

Hozzászólás