Kezdőlap / Étel és ital / Főzés / Az étkezés öröm

Az étkezés öröm

Ösztön és szenvedély, életszükséglet és élvezet, amely a születéstől a sírig kíséri életünket:
ez a táplálkozás. A szervezet tápanyagszükséglatét különböző élelmiszerekkel biztosítjuk, és sokféle konyhatechnikai eljárással- röviden sütés-főzessél-készítjük el a már nemcsak a létfenntartást, hanem az étkezés örömét is nyújtó élteleket.
Az étkezés öröm! De ez az öröm csak akkor lesz zavartalan, ha megtartjuk a kellő mértéket. A mértéktelen evés miatti egészségkárosodástól, vagy a másik végletről: a földünk nagy részén még mindig meglévő hiányos táplálkozás következményeitől sokat hallunk, olvasunk.
Nekünk megvan a lehetőségünk, hogy szervezetünk részére a rendelkezésre álló élelmiszerekből jóízű, az ésszerű táplálkozás következményeinek megfelelő ételeket készítsünk, és egészséges étrendet állítsunk össze.
Az alapélelmiszerek beszerzése nem okoz nehézséget, de kellő hozzáértés nélkül a legjobb hozzávalókból is lehet rossz ételt főzni. A főzés napi gondja, kötelessége csak akkor terhes, ha kellő tudás nélkül végezzük. Aki ismeri a főzés alapfogalmait, már rövid gyakorlat után sem érzi nehéznek ezt a munkát, és minél több „mesterségbeli fogást” ismer, annál könnyebben, nagyobb örömmel fogja végezni. A sütés-főzés az egyik legősibb tevékenység, hiszen már a tűz megismerésekor kezdődött, amikor-ki tudja, milyen véletlen folytán- az ősember rájött, hogy a tűzőn megforgatott hús jobb ízű, mint a nyers, hogy bizonyos növényekkel együtt sütve ízletesebb.
Hosszú ídő telt el azonban, amíg kialakult a ma főzéstudománya, szakácsművészet, amely még napjainkban is tovább fejlődik, gazdagodik: a mélyhűtött, a konyhakész élelmiszerek, a kukta fazék, a teflon edény, a grill sütök stb.,minél újabb lehetőségek a sütés-főzés megkönnyítésére.
Az élelmiszerek összetételének, tápanyag-, vitamin- stb. tartalmának ismerete pedig lehetővé tesz, hogy íz, tápérték, élettani hatás szempontjából a legmegfelelőbben készítsük el ételeinket.
Még néhány évtizeddel ezelőtt is a nők hosszú órákat töltöttek el a konyhában egy-egy ebéd, vacsora elkészítésével. Régi szakácskönyvekben olvashatunk olyan recepteket, amelyek amelyek egy-egy tésztánál pl. másfél órás keverést írnak elő…….
ma erre már nincs idő, de szükség sincs rá: a munkát megkönnyítik a háztartási gépek, eszközök, felszerelések, a konyhakész és mélyhűtött élelmiszerek, konzervek stb.
Megkönnyítik, de nem pótolják a háziasszony (vagy férfi) ötletességét, amely abban áll, hogy az adott körülmények között, lehetőleg rövid idő alatt, kevés költséggel készítse el az ésszerű táplálkozás követelményeinek megfelelő ételeket.
Főzéskor tudnunk kell, hogy miből mennyit, mikor és hogyan használjuk fel. Ismernünk kell a konyhai nyersanyagokat, tudnunk kell, hogy miből mennyit vegyünk, mennyit készítsünk el, hogy az ételből lehetőleg nem maradjon, mégis elég legyen.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Császárrétes

A rétest csak magas sikértartalmú lisztből készíthetünk. Gyúródeszkára megszitáljuk a lisztet, hozzáütjük a tojássárgákat, majd …

Leave a Reply