Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Az immunrendszer és az AIDS

Az immunrendszer és az AIDS

Az emberi immunrendszer a véráramban található. Fehérvérsejtjeink hordozzák vérünkben azokat a harcosokat, melyek megvédenek minket a bacilusok, baktériumok és vírusok támadásaitól. Ezeket a harcosokat a test véderejében betöltött különleges képességeik és feladataik alapján további alcsoportokra bonthatjuk. A T-limfociták vagy T-sejtek, például közelharcba bocsátkoznak a betolakodó vírusokkal. A B-limfociták igen hatékony immunvédelmi fehérjéket, vagyis antitesteket termelnek.
Ha az immunrendszer számos összetevőjének valamelyike károsodik, a szervezet ellenálló képessége súlyosan megrendül. Azoknak, akiknek immunrendszere meghibásodik, nem számíthatnak a természetesnek tartott védelemre, és folyton visszatérő influenzával, megfázással, állandó kimerültséggel és más egészségi problémákkal kell küszködniük. Ha azonban immunrendszerünk megfelelően működik, legjobb esetben sikerül elkerülnünk a betegségeket, legrosszabb esetben pedig a szervezet gyorsan képes hadsereget állítani, és megvívni a betegséggel. Az egészséges immunrendszer például képes elpusztítani a rákos sejteket, mihelyt azok feltűnnek a testben, így tehát képesek vagyunk ellenőrzés alatt tartani ezeket a beteg sejteket.
Manapság sokkal inkább, mint valaha, immunrendszerünk ostrom alatt áll. Egyrészt egyre növekszik a vírusok száma, melyek közül néhány életveszélyes is lehet, másrészt egyre komolyabb vírusos fertőzések léteznek, olyanok, mint a herpesz, a májgyulladás (hepatitis), és persze a szerzett immunhiányos tünetegyüttes, az AIDS.
Az AIDS rettenetes hatásaiért lényegében az immunrendszer súlyos károsodása a felelős. A betegséget a HIV-vírus okozza, mely a fehérvérsejtekben szaporodik, tehát belülről támad, és így működésképtelenné teszi immunrendszerünket. Az áldozat végül is valamilyen közönséges fertőző megbetegedésbe és tüdőgyulladásba hal bele, amivel az egészséges immunrendszer eredményesen elbánt volna.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fóbiák világa

Félelemmel és borzalommal reagál minden ember, ha fenyegető helyzetbe kerül. Önfenntartó ösztöne menekülésre készteti. Vannak …

Hozzászólás