Kezdőlap / Egészség és fitness / Pszichológia / Az intellektuális képesség, kreativitás, motiváció

Az intellektuális képesség, kreativitás, motiváció

Az intellektuális képesség azt jelenti, hogy az intelligencia, amelyet erre konstruált tesztek segítségével mérünk, átlagon felüli. Ezt általában az intelligencia quotienssel (IQ) fejezzük ki. Noha nem lehet élesen megvonni annak határát, hogy az egyén intelligenciája milyen értékről számítva átlag feletti, munkánkban abból indulunk ki, hogy amennyiben az IQ érték 130 vagy a fölötti, magas szellemi képességről van szó.
A motiváció azt jelenti, hogy a személy rendelkezik a szükséges akaraterővel, hogy valamilyen feladatot elkezdjen és azt be is fejezze. A motiváció egyúttal azt is jelenti, hogy valaki bizonyos feladatra alkalmasnak érzi magát és ennek megvalósításában örömet is talál. A motiváció meghatározásához hozzá tartozik az is, hogy az illető célokat tud kitűzni, terveket tud készíteni (kognitív komponens), számításba veszi a kockázatot, a bizonytalansági faktorokat és ezek után lát neki a feladat megvalósításának (jövő perspektíva).
A kreativitás azt jelenti, hogy a személy rendelkezik azzal a képességgel, hogy eredeti, vadonatúj módot eszel ki bizonyos problémák megoldására. A kreativitás nemcsak a problémák megoldásában fejeződik ki, hanem több annál, a problémák felkutatásában is részt vesz. Ebben az utóbbiban különösen ónálló és produktív, ellentétben azokkal, akik csak a tanult ismereteket „kérődzik vissza”.
Az említett személyiségjegyek, képességfaktorok mindenkiben különböző mértékben vannak meg. Mint már említettük, a képességeket a szociális környezetnek kell figyelemmel kísérnie és kibontakoztatnia, így a gyermek képessége is fejlődik, és a környezet is egyre érzékenyebbé válik az észlelés és támogatás iránt.
A kiemelkedő tehetség több faktort tartalmazó modellje: a magas intellektus a megfelelő személyiségjegyekkel, a motivációval és a kreativitással és a három fontos szociális területtel, a családdal, az iskolával, a baráti körrel. A felsorolt hat faktor jó összhangja esetén fejlődhet kiemelkedővé a tehetség, és juthat kifejeződésre különleges teljesítményekben és eredeti tevékenységekben. A szociális környezet kialakulásának lényeges feltétele a szociális kompetencia.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hipnózis

Egészen pontos meghatározását még mindig nem ismerik, pedig a jelenséget magát viszont igen jól. Az …

Hozzászólás