Kezdőlap / Egészség és fitness / Az ízérzékelés

Az ízérzékelés

Eszel egy falatot a kedvenc ételedből és máris érzed az ízét. De hogyan működik a bámulatos ízérzékelés?
A nyelven valamint a száj és a garat más részein ízlelőbimbónak nevezett hámsejtcsoportok vannak. Ezek közül sok a nyelv felületén elhelyezkedő ízlelőszemölcsökben van. Egy ízlelőbimbóban legfeljebb száz receptorsejt van, és ezek mindegyike érzékelni tudja a négy íz valamelyikét, a savanyút, a sósat, az édeset vagy a keserűt. Az utóbbi években a tudósok az umamit is felvették a listára, ez a glutaminsav jellegzetes íze, például a nátrium-glutamát nevű ízfokozóé. A fűszeres íz egy teljesen más kategóriát alkot, mivel a fűszerek a fájdalomérző receptorokat ingerlik, nem pedig az ízlelőbimbókat. Mindenesetre az ízérző sejtek kapcsolatban vannak az érző idegrostokkal, melyeket ha az ételekben lévő kémiai anyagok ingerelnek, azonnal továbbítják a jeleket az agytörzsbe.
Az ízlelésben azonban nemcsak a szájnak van szerepe. Az orrban lévő ötmillió szaglóreceptor, melyekkel mintegy tízezer különböző szagot tudunk érzékelni, fontos szerepet játszik az ízérzékelésben. Becslések szerint az ízeknek körülbelül a hetvenöt százalékát valójában a szaglásunkkal érezzük.
A tudósok kifejlesztettek egy elektrokémiai orrot, mely kémiai gázérzékelőkkel érzi a szagokat. Ennek ellenére John Kauer neurofiziológus ezt mondta: „Minden készülék, mely lemásol valamit a természetből, rendkívül egyszerű az eredetihez képest. Az eredeti csodálatosan elegáns és bonyolult.”
Senki sem vonná kétségbe, hogy az ízérzékelés élvezetessé teszi az étkezést. Azonban a kutatók még mindig értetlenül állnak azelőtt, hogy valaki miért szereti jobban az egyik ízt, mint a másikat. A Science Daily ezt írja: „Lehet, hogy a tudósok már sokat tudnak az emberi test alapvető funkcióiról, de az íz- és szagérzékeléssel kapcsolatban még mindig sok a megválaszolatlan kérdés.”

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Leave a Reply