Kezdőlap / Tudomány / A bélfertőzések és a légúti fertőzések

A bélfertőzések és a légúti fertőzések

A bélfertőzések elleni küzdelem három irányú. Célja a fertőzőforrás semlegesítése, a terjedési lehetőségek elvágása és a szervezet ellenálló képességének fokozása. Ezeket szolgálja a betegek elkülönítése, a kórokozó-hordozók felkutatása és ártalmatlanná tétele, a legyek elleni védekezés, a megfelelő higiénés viszonyok megteremtése, jó ivóvíz és élelmiszerellátás, az emberek egészségügyi kultúrájának emelése, védőoltások stb.
Az enterális úton terjedő bakteriális fertőző betegségek közé tartozik pl. a hastífusz, a dizentéria, a kolera, a vírusok okozta járványos gyermekbénulás, a vírusos májgyulladás stb., a parazitás fertőzések közül pl. a giardiasis, az enterobiasis.
A légutakon át terjedő betegségek
A légutakon át terjedő fertőző betegségek elsősorban cseppfertőzéssel terjednek. A cseppfertőzés könnyű terjedése miatt e betegségek kórokozóival az ember többnyire már gyermekkorában fertőződik. A gyermekkorban átvészelt betegség után immunitás alakul ki, ezért ritkábbak e betegségek a felnőttkorban.
A légutakon át terjedő fertőző betegségek elleni védekezés a fertőzés könnyű terjedése miatt igen nehéz. Néhány betegségben (pl. influenza, streptococcus fertőzések) aránylag ritkán lehetséges a fertőzőforrások felkutatása és elkülönítése, s nehéz a terjedési lehetőségek elvágása is. A légutakon át terjedő fertőző betegségek megelőzésének és leküzdésének leghatékonyabb módja az aktív védőoltás (diftéria, szamárköhögés, kanyaró ellen stb.). A nem fajlagos védekező eljárások közül a zárt helyiségek gyakori szellőztetése, a személyi higiénés követelmények betartása a legfontosabb.
A légutak fertőzéseihez az emberi fertőző betegségek mintegy 20%-a tartozik (pl. influenza, kanyaró, mumpsz, rubeola, bárányhimlő, szamárköhögés, diftéria, vörheny stb.).

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás